ÅSIKT

Stockholm är nya Muteborg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Lyxresor till Las Vegas ökar inte förtroendet för borgerliga politiker

Foto: Ceasars palace På inbjudan av det amerikanska storföretaget AEG åkte Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt till Las Vegas. Ett halvår senare fick AEG kontrakt på driften av Tele2 Arena.

Caesars Palace vid huvudgatan The Strip i Las Vegas är ett av världens mest berömda hotell. Casinot, idrottsarenan och de majestätiska byggnaderna med imitationer av romerska kolonner har fått ge glans åt storfilmer som Rocky III, Ocean's Eleven och Rain Man.

Fick kontrakt

Hit åkte Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) söndagen 29 mars 2009 för att titta på Bette Midlers show "The Showgirl Must Go On". I uppsättningen ingår bland annat hiten "You Got to Have Friends", du måste ha vänner, från 1973.

Det är en passande titel. Madeleine Sjöstedt var i Las Vegas som en del av en rundresa i USA, där hon även besökte Los Angeles, på inbjudan av företaget Anschutz Entertainment Group, AEG.

Ett halvår efter rundresan skrev Stockholm stad kontrakt med just AEG om driften av Tele2 Arena.

Åkte på Grammisgalan

Enligt Expressen, som granskat kulturborgarrådet, är lyxresan till USA inte den enda hon åkt på. Det verkar också vara lite si och så med vem som egentligen betalt. Redan 2007 var hon i London tillsammans med AEG. Företaget fick senare kontrakt på att driva de fyra Globenarenorna.

Idag avslöjar tidningen att Madeleine Sjöstedt dessutom i februari i år bjöds in av AEG ännu en gång till Los Angeles. Nu för att titta på Grammisgalan.

- Det är svårt att skaka av sig känslan av att det här är en belöningsresa, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, till Expressen.

Amerikanska högern

AEG är inte vilket företag som helst. Det är ett av världens största bolag inom sport, arenor och underhållning. Det ägs av Philip Anschutz, en miljardär som är en av finansiärerna bakom den amerikanska högern. Han har på olika sätt understött bland annat klimatförnekare, kampanjer mot homosexuellas rättigheter, kristna grupper som påstår att evolutionen inte ägt rum och det republikanska partiet. Delar av Anschutz aktiviteter ligger nära Tea party-rörelsen.

Eventuellt förundersökning

I går krävde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholm en oberoende utredning av vad som egentligen hänt.

Kammaråklagare Robert Engstedt på riksenheten mot korruption har meddelat att han överväger att inleda förundersökning mot Sjöstedt.

Men sista ordet är inte sagt.

Dåligt omdöme

Om man höjer blicken något börjar en ny, och inte särskilt trevlig bild av Sverige träda fram. På senare år har Göteborgs stad allt oftare kommit att förknippas med korruption. Staden har till och med fått öknamnet "Muteborg". Nu framförs liknande anklagelser i Stockholm. Oavsett om det Madeleine Sjöstedt gjort är brottsligt eller inte är det uttryck för utomordentligt dåligt omdöme att inte hålla en tydligare rågång till ett bolag som AEG.

ARTIKELN HANDLAR OM