Mejla

Anders Lindberg

Naziattacken visar våldet från höger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 gripna Ett 40-tal nazister slog till mot den fredliga manifestationen i Kärrtorp i går. Det fanns bara en handfull poliser på plats och situationen blev snabbt våldsam.
28 gripna Ett 40-tal nazister slog till mot den fredliga manifestationen i Kärrtorp i går. Det fanns bara en handfull poliser på plats och situationen blev snabbt våldsam.

LEDARE

16 DECEMBER 2013. Extremism

Nazisternas attack mot den fredliga manifestationen i Kärrtorp i Stockholm kunde slutat värre. Enligt polisen har två personer fått stickskador. Dessutom har två poliser fått upp­söka sjukhus efter att ha träffats av stenar. 28 personer har ­gripits, misstänkta för bland ­annat försök till mord, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman.

Enligt egna uppgifter ligger den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen bakom attacken. ­Manifestationen som ­angreps hade ordnats av nätverket ”Linje 17 mot ­rasism!” som samlat ­ungefär 200 personer, ­varav många barnfamiljer. Angriparna var ungefär 40 till antalet.

Utredning kritiseras

Både säkerhetspolisen och vanliga polisen hade uppen­barligen helt felbedömt situa­tionen och bara en handfull ­poliser fanns på plats. Det är mycket märkligt, eftersom just Svenska motståndsrörelsen ­tidigare angripit fredliga demonstrationer och är aktiva i området.

I dag ska utredningen ”Ett ­effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extrem­ism” överlämnas till demokrati­minister Birgitta Ohlsson (FP).

Utredningen fick i går hård kritik på Dagens Nyheters ­debattsida från bland andra ­Daniel Poohl från Expo, som granskar högerextremism i Sverige.

Bygger på politik

Kritiken handlar om att utredningen inte tydligt skiljer på motiven bakom olika former av extrem­ism. Höger- och vänster­extremism liksom våldsbejakande islamistisk ­extremism ses mer som ­sociala än som ideologiska fenomen. De lösningar utredningen föreslår är kopplade till denna problembeskrivning.

Att utredningen kom fram till detta är egentligen inte konstigt, det var beställningen från Birgitta Ohlsson. Det är heller ingen ovanlig liberal ståndpunkt. Men den bygger inte på vetenskap utan på politik.

I själva verket skiljer sig ­olika former av extremism åt. I Sverige står högerextremister för det grövsta våldet, som mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, morden i Malexander och Lasermannens terrorkampanj. I vårt grannland ­Norge står högerextremisten Anders Behring Breivik för den värsta terroristattacken i Norden i modern tid.

Måste fördömas

Vänsterextremt våld riktas ofta mot politiker, särskilt från Sverigedemokraterna, och våld från våldsbejakande islamistisk extremism har vi sett exempelvis vid det misslyckade självmordsattentatet i Stockholm.

Allt politiskt våld måste fördömas. Och om man effektivt ska kunna bekämpa det måste man klara att se skillnaderna.

Annars riskerar man att stå som polisen gjorde i Kärrtorp i går och undra vad som händer när stenar och flaskor kommer flygande.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg