ÅSIKT

Bengt köar i timmar för att få sina blöjor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter leveransbytet i Stockholms läns landsting får inte Bengt Holmblad sina inkontinensskydd. (Mannen på bilden har ingenting med texten att göra)
LEDARE

För två år sedan kom det fram att Stockholms läns landsting köpt stödstrumpor för 6 000 kronor paret. Efter den högljudda kritiken sa man upp avtalet med Onemed som sålt strumporna. Nu har landstinget själva tagit över ansvaret för leveranser av medicinska förbrukningshjälpmedel. Tyvärr verkar det som att ett dåligt avtal ersatts av ett annat.

Hos Bengt Holmblad i Södertälje känns sjukvårdspolitikens svängningar tydligt. Efter en stroke 2015 är han halvsidesförlamad och beroende av hjälp med det mesta. Sedan leveransavtalet gjordes om har han haft svårt att få de inkontinensskydd han behöver, och hans fru Margareta Holmblad berättar för Länstidningen Södertälje om timslånga telefonköer och kaos.

– Det liknar en kollaps, säger Margareta Holmblad.

Litar inte på politiker längre

Bengt Holmblad själv berättar att han har tappat tron på politiken.

– När jag lyssnar på radio och ser på tv så pratar politikerna om hur saker ska bli bättre, men det blir bara sämre. Det är bara löften och tomma ord. Jag litar inte riktigt på politikerna längre. Om man säger upp någon vid en upphandling, då måste man väl dessförinnan se till att man har ett fullgott alternativ. Annars blir det oreda, säger han till Länstidningen.

Det är ett ideologiskt val att upphandla på ett sätt som sätter företag framför medborgare. En övertro på marknaden leder till att vanliga människor offras i sjukvården och i en vardag beroende av assistans.

Avtalet var ingen överraskning

Att avtalet med Onemed var dåligt kom inte som någon överraskning. Den rödgröna oppositionen i landstinget protesterade redan när det skrevs.

Politiken ska inte vara löften och tomma ord. Världsbilden ska inte skilja sig mellan politiker på tv och medborgare. När samhället fungerar sämre ska politiker också märka det.

Demokratiproblem

Att behöva oroa sig över att få inkontinensskydd i tid är ovärdigt. Som medborgare ska man kunna känna sig trygg i att få den hjälp man behöver.

Alliansen i Stockholms län styr landstinget som en ideologisk drömvärld där marknaden löser allt. När de emellanåt vaknar och säger upp sina dåliga avtal blir det magplask.

Det är inte konstigt att sådant skapar en misstro till politiken. Det konstiga är att medborgarnas kritik inte tas på allvar. Minskat förtroende för politiker är ett problem för demokratin, inte bara för Alliansen.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM