ÅSIKT

Björklunds pinsamma avskedsföreställning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall
Jan Björklunds sista föreställning, sedan kom Göran Hägglund och släckte ljuset.
LEDARE

I skuggan av Göran Hägglunds avgång dansar Jan Björklund sin egen dödsdans. Det är en plågsam syn.

Folkpartiet har sitt landsmöte först i november, men partiledaren verkar redan desperat. Hans senaste tid har kantats av halsstarriga utspel. Betyg på småbarn, krav på flyktingar. Den som är osäker höjer gärna rösten och Jan Björklunds provokationer har onekligen givit eko.

På senare tid har han anammat en ny mediestrategi. Helt upptagen av sin egen föreställning har han vägrat att debattera med andra.

Parodiskt

I går kväll blev det rent parodiskt när han satte sig ett par meter från sin egen partikamrat Frida Johansson Metso i SVT:s Aktuelltstudio. Hon är psykolog och jobbar med torterade och traumatiserade flyktingar. I tv-sändningen menade hon att det är ett stort misstag att ställa alltför hårda krav på stressade och traumatiserade flyktingar.

Sedan klippte kameran över till Jan Björklund som satt vid ett annat bord lite längre bort i studion.

Det spelar ingen roll vad han sa. Bilden visade en partiledare på kant med sitt eget parti. Som numera sitter vid eget bord.

Allt hesare

I morse ordnade radions P1 morgon en debatt mellan Jan Björklund och Miljöpartiets Maria Ferm och trots att de båda kommit överens om migrationspolitiken gjorde Björklund om tricket. Medan Maria Ferm som vanligt satt i radiohuset valde Jan Björklund att presentera sin politik i riksdagshusets studio.

Allt ensammare och allt hesare har han upprepat han sina nya hårda krav. Arbetslösa flyktingar får inte ta hit sina familjer, den som går utan jobb riskerar snarare att själv åka ut. Lönerna måste sänkas, språket testas.

Frågan är om han ens tror på sin hard core-politik?

Stal ljuset

Kanske har han bara noterat att migrationsfrågan klättrar i opinionen. Kanske minns han företrädaren Lars Leijonborgs märkliga succé när han lanserade språktester, gick framåt i valet och behöll partiledarskapet. Kanske vill Jan Björklund bara behålla jobbet till vilket pris som helst.

Men nu kom Göran Hägglund och stal ljuset. Jan Björklund hann inte ens avsluta sin föreställning och tur är väl det.

Kristdemokraterna tidigarelägger sitt partiledarskifte och håller riksting redan i vår. Plötsligt känns november så oerhört långt borta. Folkpartiet förtjänar en liberalare ledning och vi hoppas att det inte dröjer ända till i höst.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM