Mejla

Daniel Swedin

SD:s vision är 100 år gammal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD hämtar sitt tankegods från det tidiga 1900-talets demokratiföraktande unghöger. Vad som ska hända med de som inte passar in i Åkessons vision av ett enat Sverige lär vi inte få veta i dagens sommartal.
SD hämtar sitt tankegods från det tidiga 1900-talets demokratiföraktande unghöger. Vad som ska hända med de som inte passar in i Åkessons vision av ett enat Sverige lär vi inte få veta i dagens sommartal.

29 AUGUSTI 2015. Sverigedemokraterna.

Nu vänder han hemåt, Jimmie Åkesson. I dag håller Sverigedemokraternas ledare sitt årliga sommartal och i stället för Långholmen i centrala Stockholm – som tidigare – är det Slottslängorna i Sölvesborg som gäller.

Hemmaplan, alltså. Och i Sölvesborg kan SD-ledaren fira ett växande väljarstöd och att han ligger etta på Itunes-listan med en cover på vit makt-bandet Ultima Thules ”Fädernesland”. Så gifts i dag och i går ihop.

Vi får inte glömma

Vi pratar mycket om Sverigedemokraternas historia. Och det är viktigt.

Vi får inte glömma att partiet bildades ur den nynazistiska kampgruppen BSS. Vi får inte glömma att deras företrädare har kutat runt med skarpladdade handgranater, järnrör och myst med SS-veteraner. Det ger oss verktyg att förstå vad SD är för sorts parti.

Men SD har också en idé om framtiden.

Även om partiets största politiska framgångar hittills är att de stoppade sänkt skatt för pensionärer, hejdade höjd a-kassa, hindrade traineejobb i vården och sköt upp fas 3:s avvecklande, så vill de göra mer. SD är nämligen ett parti med en särpräglad vision som sträcker sig bortom att banta flyktingmottagandet.

Vill förändra Sverige

Författaren Per Svensson har beskrivit SD som ett apokalyptiskt, kulturrevolutionärt nationalistparti som i grunden vill förändra det Sverige vi känner. I principprogram och riksdagsmotioner går det att spåra: Vi har att göra med ett parti som tror att Sverige som nation står inför en avgörande strid som ska sluta i att landet återföds, enat, utan skillnader och konflikter. Där hämtar dagens SD sitt tankegods från det tidiga 1900-talets demokratiföraktande unghöger.

Socialdemokrati, liberalism, öppenhet och pluralism är främsta hatobjekt, något Jimmie Åkesson skriver rakt ut i sin bok ”Satis Polito”: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss.”

I fjol uppmärksammade Upsala Nya Tidning en riksdagsmotion från SD där partiet vill ta ifrån alla folkhögskolor pengarna, om de inte främjar ”nationell gemenskap”. Dessutom vill Sverigedemokraterna ändra lagen så att privata företag, föreningar och studieförbund ska ha i uppdrag att främja denna SD-föreställning av vad nationell gemenskap är.

De som inte ställer upp

Det vore inget litet ingrepp. Men vad som ska hända med dem som inte ställer upp på detta eller inte anpassar sig i Åkessons enade och själfulla Sverige lär vi inte få veta vid Slottslängorna i dag.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.