Mejla

Daniel Swedin

Nya stålbad hjälper inte

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Grekerna kan inte svälta sig ur krisen

Saker kommer att förändras i Grekland men det är ännu inte säkert i vilken riktning. Landet är splittrat och politiken polariserad.
Foto: Foto: MARKO DJURICA/Reuters
Saker kommer att förändras i Grekland men det är ännu inte säkert i vilken riktning. Landet är splittrat och politiken polariserad.

Den grekiska folkomröstningen är ingen slutpunkt, det är bara en depå för bränslepåfyllning i ett fortsatt krisrace.

Men saker kommer att förändras. Nej-sidan vann och det innebär att grekerna avvisar ett sparprogram vars villkor egentligen inte är aktuella längre. Landet är splittrat, politiken polariserad.

Däremot kan resultatet, i bästa fall, stärka Alexis Tsipras förhandlingsställning gentemot Greklands långivare och kanske innebär det att omvärlden – även i praktiken – förstår att grekerna inte kan svälta sig ur krisen.

Pengarna snart slut

I dag eller i morgon tror man att pengarna i de grekiska bankerna är slut. Eftersom Grekland inte kan trycka egna pengar kan staten bli tvungna att dela ut skuldsedlar som kan fungera som pengar tills vidare.

Då ligger vägen – trots att det tills nyligen påstods vara en omöjlighet och trots att Tsipras vänsterregering inte vill – öppen för ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet.

Backar inte en tum

Under förhandlingarna som ledde fram till folkomröstningen har långivarna – valutafonden IMF, EU-kommissionen och europeiska centralbanken ECB – inte backat en tum. Inte vad det gäller skatterna, pensionerna, lönerna, kollektivavtalen och definitivt inte vad det gäller eventuell skuldnedskrivning.

Grekland ska fortsätta skära ned i en from förhoppning om att det ska leda till ett budgetöverskott. Att stålbadspolitiken redan drivit Grekland in i depression spelar liksom ingen roll.

Man kan frestas att tro att långivarna egentligen inte är så intresserade av principer eller pengar längre. Istället är det en uppstudsig regering man vill trycka åt så hårt det bara går. Om befolkningen är de som råkar mest illa ut spelar ingen roll.

Om Euroländerna, IMF och ECB är intresserade av Europatankens överlevnad måste samtalen med grekerna tas upp igen. Och det snabbt.

Intresse från öst

Utan pengar rusar Grekland mot en växelkurskris som kan leda till att landet måste vända sig till Kina och Ryssland för hjälp. Stormakterna i öst sägs redan ha visat intresse för att ta över grekiska hamnar i utbyte mot amerikanska dollar.

Europa måste ge grekerna en rimlig chans att bygga upp sin ekonomi och sitt land igen. Det är hög tid att svälja stoltheten och lägga ned stålbaden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.