ÅSIKT

"Vad gör vi med en 15-årig tjej utan ID"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Orimligt tvinga bussförare att avgöra människors hela framtid

Foto: TT
Öresundsbron.

Den fjärde januari är en måndag. Då kommer ID-kontroller att införas på bussar, tåg och färjor över Öresund.

Risken är att det blir ganska rörigt.

Redan när förslaget väcktes kom starka protester från politiker, näringsliv och pendlare i Skåne. Många såg det som en skrivbordsprodukt från Stockholm där man inte inser att Öresundsregionen är helt integrerad.

Bortsett från de rent humanitära invändningarna finns många frågetecken.

Kort remisstid

ID-kontrollerna har hastats fram.

Berörda, som bussbolagen och de myndigheter som ska genomföra beslutet, fick mindre än 48 timmar på sig att framföra synpunkter. Riksdagen kommer att fatta beslut med rekordkort motionstid och redan innan jul trots att propositionen lades fram i onsdags.

LO-distriktet i Skåne kritiserar, tillsammans med övriga fack i regionen, vad de kallar "hastigt framtagna och illa genomtänkta politiska förslag på nationell nivå".

Mindre påverkan

De efterlyser istället "lösningar som påverkar vardagen i så liten utsträckning som möjligt".

I dag bjöd riksdagens trafikutskott in berörda operatörer och organisationer. Kritiken var mycket hård.

— Vi tycker inte att det är vår uppgift att ta på sig ett myndighetsansvar och neka en person med giltigt färdbevis att åka in i Sverige, sa Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

— Det krävs utbildning för att avgöra om en id-handling är korrekt eller inte. Det är orimligt att få utbildning på så kort tid som till den 4 januari, sa Per-Ola Fällman, ombudsman på fackförbundet Seko.

Kommunal kritiska

Även Kommunalarbetareförbundet är kritiska.

– Den förhöjda stress som kontrollerna innebär kommer ha mycket allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön, säger Kommunals förste vice ordförande Per Holmström i ett uttalande.

Kommunals och Sekos oro för arbetsmiljön måste tas på allvar. Annars är det en öppen fråga om inte skyddsombuden kommer att tvingas stoppa arbetet.

Socialdemokraterna bör även lyssna på LO-Skåne, och övriga regionala fack. Enormt mycket arbete, tid och pengar har investerats i att integrera Öresundsregionen. Att riskera allt detta är inte att ta ansvar.

Hitta andra lösningar

Det finns fortfarande tid innan fjärde januari att försöka hitta andra lösningar. Stefan Löfven bör lyssna på de berörda och ta synpunkterna på allvar.

Frågan är också vad man egentligen vill lösa, flyktingströmmen är redan på väg nedåt.

Retoriken från regeringen har hittills handlat om att ID-kontroller är den enda lösningen men så är det självklart inte. Med 48 timmars remisstid kan man inte riktigt säga att alla alternativ är diskuterade.

15-åriga tjej

I varje fall borde ID-kontrollerna skjutas upp till de oklarheter som finns reds ut. För det är precis som Linus Eriksson från Skånetrafiken frågade i dag i riksdagen.

— Vad gör vi med den 15-åriga tjej, vare sig hon är flykting eller svensk medborgare, som inte har id?

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM