Ledare

Ungar som provocerar sig till uppmärksamhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Otryggt ?– Det är vi som straffas, säger Haboon Abdu Laahi. Vi kan inte ta tunnelbanan hem på kvällen.
Otryggt ?– Det är vi som straffas, säger Haboon Abdu Laahi. Vi kan inte ta tunnelbanan hem på kvällen.

LEDARE

Tensta. Det är sommarvarmt i Tensta centrum. Folk dröjer sig kvar ute i solen, står på torget och pratar med varandra. Än är det bara eftermiddag och det är mycket folk i rörelse.

Det är på kvällen Tensta centrum blir osäkert och hotfullt.

–?Efter klockan 17.00 är det inte många människor ute, säger närpolischefen Göran Ström. De vågar inte.

Vi går förbi grönsaksstånden och bänken där fem äldre kvinnor samsas om utrymmet. Vi stannar och pratar med Haboon Abdu Laahi en stund, hon är på väg hem. Jo, hon är sur för att det blivit så bråkigt i Tensta centrum. Hon pekar bort mot nedgången till tunnelbanan som SL valt att stänga på kvällarna.

Hemma klockan sex

–?Det är vi som straffas, säger Haboon Abdu Laahi. Man måste komma hem före klockan sex, medan tunnelbaneuppgången är öppen. Annars blir det farligt för oss.

–?Man borde straffa dem som gör fel och inte oss!

Vi går fram till tunnelbanenedgången. Det var här den började, den senaste vågen av stenkastning. Det var kvällen den 16 april som ett gäng ungdomar delade upp sig och sprang ner i tunnelbanan från två håll. Ordningsvakterna blev fast nere på perrongen. Sedan var det stenkastningen från viadukterna ner på bussarna. En sten krossar bussens framruta i 70 kilometer i timmen.

SL har dragit om bussturer och nedgången till tunnelbanan är fortfarande stängd efter klockan sex. Polisen försöker identifiera stenkastarna, de är unga, den yngsta bara elva år gammal. De får prata med soc och föräldrarna får betala skadegörelsen. En bussruta kostar 40 000 kronor. Visst, sånt känns. Men räcker det?

I helgen har många möten hållits i Tensta. Alla vill stoppa buset. De vuxna säger att de måste ta sitt ansvar. Men räcker det?

Mitt emot tunnelbanenedgången sitter Ninosh Brosh med sina kompisar. Han är över 20 nu, men han minns ju hur det var.

–?Varför pratar man inte med ungarna? De kan berätta, de har ju ingenting att göra här!

Sysselsätta sig själv

När gården har stängt för kvällen och föreningslivet förlorat sina pengar i den allmänna besparingsivern. Då får man hitta på egna lekar som kung och slav, som var en populär lek här i Tensta i vintras. Kungen bestämmer och slaven måste lyda order, kasta en sten, till exempel. I dag handlar den populäraste leken om vem som inte viker sig. Man tävlar i vem som vågar utmana mest. Man muckar med auktoriteter, det kan vara busschaufförer, poliser eller lärare.

Gänget är stort, de är ett 30-tal ungar som regerar i Tensta centrum.

De kunde lika gärna bo i Ronna, Bergsjön, Rosengård eller på Kungsholmen med, för den delen. Många av dem bor trångt, de har föräldrar som gett upp, som inte orkar eller hinner till föräldramötena. Vi har ett gemensamt ansvar för alla de ungar som provocerar sig till uppmärksamhet.

Kan bli förebilder

SL har skickat ner Lugna Gatan i tunnelbanan. Principen är enkel, unga vuxna som minns hur det var, kan bli bra förebilder med nolltolerans. Sannolikt bättre än en fördomsfull medelålders medelklassvuxen. Sedan behöver ungarna något att göra. Djurgårdens spontanfotboll i Tensta är öppen till midnatt och ett bra exempel. Det borde finnas fler. Det senaste året har stödet till föreningsverksamheten i Tensta minskat med cirka 15 miljoner kronor. Ge tillbaka de pengarna till ungarna!

Eva Franchell

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!