ÅSIKT

Gubbfest på LO-kongress

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Karl-Petter, Tobias och Torbjörn.

Till slut fanns det bara manliga namn kvar på valberedningens lista.

LO organiserar 1 105 000 aktiva anställda arbetare. 511 000 av dem är kvinnor. Det är nästan hälften, ändå kunde valberedningen inte bereda plats för en kvinna i LO:s ordinarie högsta ledning.

I sista sekund uppfann man i stället en fjärde plats i ledningen. En kvinnoplats. Det är inte ens kvotering, det är på gränsen till förnedring.

På fredag öppnar LO-kongressen och samma dag kommer delegaterna att ta beslut om en stadgeändring som innebär att organisationen är feministisk.

Sedan kommer valberedningen att förslå den nya LO-ledningen med Karl-Petter Thorwaldsson (IF Metall) som ordförande, Tobias Baudin (Kommunal) som förste vice ordförande och Torbjörn Johansson (Byggnads) som avtalssekreterare. Samt att den nyin­rättade posten som andre vice ordför­ande går till Ingela Edlund från Seko.

På kongressen kommer för övrigt välfärdsfrågorna att ta större plats än vanligt. Den hårdare sjukprövningen som slår hårt mot kvinnor. Välfärdstjänsterna inom vård, skola och omsorg som sysselsätter kvinnor.

Men valberedningen menar alltså att den feministiska organisationens förslag om bättre välfärd ska hanteras av en majoritet män.

Vi får hoppas att kongressen också tar en debatt även om kvinnoproblem­en i den allra högsta ledningen.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM