Anders Lindberg

Diktatorn är en barnamördare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

infekterad zon Ett kallt krig i miniatyr pågår mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien. Iran hjälper aktivt Assads regering i Syrien, varifrån det kommer upprepade rapporter om massakrer på civilbefolkningen – även små barn.
infekterad zon Ett kallt krig i miniatyr pågår mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien. Iran hjälper aktivt Assads regering i Syrien, varifrån det kommer upprepade rapporter om massakrer på civilbefolkningen – även små barn.

2 juni 2012. Syrien

Under de senaste dagarna har allt fler detaljer kommit fram om den syriska regimens massaker i Houla.

Elvaårige Ali berättade för nyhetsbyrån AP hur han dränkte in sina kläder i sin lillebrors blod och sen spelade död för att överleva. Hela hans familj sköts inför hans ögon.

Ali är en av få överlevande efter att regeringsstyrkor förra fredagen anföll Houla, utanför Homs, med artillerield och stridsvagnsgranater. Enligt vittnen gick sedan medlemmar i den regimtrogna Shabiha-milisen in i byn och dödade människor. De sköt dem på nära håll eller hackade ihjäl dem. Över 100 civila dödades, 49 av dem barn under tio år.

Massakern i Houla var brutal även med diktatorn Bashar al-Assads mått. Den ledde till skarpa protester från FN:s säkerhetsråd som pekar ut Assads regim som ansvarig.

Just nu ser det ut som att massakern även leder till att oppositionen mot Assad, den så kallade Fria syriska armen, överger FN:s fredsplan vilket kan leda till fullskaligt inbördeskrig.

Det kan också destabilisera hela regionen. Redan har 120 000 flytt till grannlandet Jordanien, vilket lett till att vattnet där tar slut. 

I dag pågår ett kallt krig i miniatyr mellan de två regionala stormakterna Iran och Saudiarabien. Iran hjälper aktivt Assads regering. Saudiarabien ger av allt att döma ett omfattande stöd till den syriska oppositionen. Det som pågår i Syrien är även ett slags ställföreträdande krig mellan dessa stormakter. Till detta kan läggas en tilltagande oro över Irans kärnvapenprogram och den israeliska regeringens krigsretorik.

Ryssland, med stöd av Kina, fortsätter blockera säkerhetsrådet. Det är fullständigt ansvarslöst. De undergräver både FN och sin egen ställning genom att låta blodbadet fortgå. De sanktioner som exempelvis EU kan införa på egen hand räcker inte.

Militära medel, som en flygförbudszon, ska alltid vara en sista utväg när allt annat provats. Men världens passivitet måste få ett slut. Om inte Assad slutar mörda sin egen befolkning måste världen stoppa honom. Ryssland kan inte tillåtas fly det ansvaret.

I Houla mördades 49 barn under tio år, avsiktligt och på nära håll. Det räcker faktiskt nu.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN