Ledare

Fredrik Reinfeldt kan inte gömma sig längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Först efter en förnedrande pudel från hans sida accepterade oppositionen hans ursäkt

Alla har väl kunnat glädjas åt att en ny tronarvinge har fötts, men vissa har haft större anledning att glädjas än andra.

Lars-Erik Salminen, Solnas förra moderata kommunalråd, är åtalad för mutbrott. Fem timmar efter den kungliga födseln startade rättegången. Det tidigare så uppmärksammade målet hamnade helt i mediaskugga, något som Salminen naturligtvis inte har något emot.

Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven presenterade sitt nya lag åtta timmar efter att den nya prinsessan kommit till världen. Visserligen hade det i vanlig ordning läckt ut till media från den socialdemokratiska riksdagsgruppen – hur kan en sådan illojalitet fortsätta? Men den egna presentationen ­

av de nya lagkamraterna, med efterföljande intervjuer, försvann som en naturlig första­nyhet i den rojalistiska yran.

Fredrik Reinfeldt fick ett perfekt avbrott i en synnerligen besvärlig arbetsvecka. Opinionssiffrorna pekar entydigt uppåt för socialdemokraterna och nedåt för de borgerliga partierna. Gapet mellan de två blocken har minskat dramatiskt. Negativa trender för ens eget parti är inget som man vill ska exponeras, så det är välkommet för regeringen att ha fått några dagars andrum. Bättre då att få synas i positiva sammanhang, till ­exempel tillsammans med prinsessan Estelle.

Fredrik Reinfeldts förslag om att arbeta fram tills man är 75 år fortsatte att förfölja honom i ­förra veckan. Samtidigt hotades socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att avsättas i en misstroendeförklaring, efter att regeringen struntat i att följa riksdagens beslut att ändra ­reglerna för sjukskrivna.

Först efter en förnedrande pudel från hans sida accepterade oppositionen hans ursäkt. Men regeringen blev åter påmind om att den inte har majoritet i riksdagen. Därutöver kom avslöjandet om att ­arbetslösa som har rätt till a-kassa har halverats ­sedan den borgerliga regeringen tog över 2006. Statistiken ­visar hur tryggheten för människor har raserats de ­senaste åren och att moderaterna knappast har blivit ett mitten­parti, utan agerar som högerpartier alltid gör när de får makten.

Rättegången mot Salminen pågår några veckor till. Stefan Löfven kommer att få nya chanser att komma ut på banan. Nya opinionsundersökningar kommer nog snart att visa att socialdemokraterna åter är det största partiet i Sverige. Regeringen Reinfeldt kommer fortsätta att vara en kraftlös minoritetsregering i ytterligare 927 dagar, ända fram till valdagen 2014. Nya avslöjanden om vilka konsekvenser den moderatledda regeringen innebär för människor i Sverige väntar också runt hörnet.

Och nu kan Fredrik Reinfeldt inte ens hoppas på en kunglig födsel för att dölja detta.

Thomas Bodström

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Thomas Bodström

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Bodström