Mejla

Katrine Marçal

Reinfeldt älskar Borg – men det räcker inte

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det finns helt enkelt andra vägar än den Sverige är inne på. Sämre villkor för sjuka och arbetslösa som ska göra folk anställda och friska”

Fredrik Reinfeldt behöver Anders Borg. Och det är väl fint. I går återförenades de. Ett gemensamt besök på ett ventilationsföretag i Enköping lyftes fram i media som vore det återföreningen av Lennon och McCartney, Batman och Robin – ­eller åtminstone Tom och Jerry.

Stefan Löfven har hyllats av företrädare i näringslivet och nu skulle det slås tillbaka mot S-ledaren. För detta ändamål hade Moderaterna grävt fram det tyngsta artilleri de kunde hitta: Håkan Juholts sista budget.

Stoppar inte pengarna i fickan

20 000 jobb hotas försvinna med Social­demokraterna, dundrar Moderaterna i en ny kampanj. Detta tillsammans med försäkringar om att ”Anders och Fredrik jobbar väldigt tätt tillsammans” verkar vara den nya strategin.

Socialdemokraternas budget från i höstas säger nej till sänkt restaurangmoms, vill avskaffa den lägre arbetsgivaravgiften för anställda under 26 samt ­sätter ett tak på rut vid 25 000 kronor.

Det stämmer. Kruxet för Moderaternas resonemang är att Socialdemokraterna naturligtvis inte bara säger nej till dessa satsningar och sedan stoppar pengarna i fickan. Partiet vill inte genomföra en ­ineffektiv restaurangmoms för fem miljarder eller sänkta arbetsgivaravgifter som går till McDonalds för jobb som redan finns. Och detta frigör pengar som sedan används till annat. Enbart Socialdemokraternas satsning på bostadsbyggande skulle ge 28 000 jobb – samt naturligtvis några bostäder.

Finns fler linjer än arbetslinjen 

Någonstans är det hela poängen.

Det finns inte en magisk uppsättning ”jobbskapande åtgärder” (som av en slump råkar överensstämma exakt med vad Anders Borg skissade fram i ett pm för sju år sedan). Det finns dyra sätt att skapa jobb och det finns billigare. Åtgärder som slår mot de svagaste och åtgärder som inte gör det. Jobbskapande åtgärder som får som bieffekt att McDonalds kan håva in 140 miljoner. Och jobbskapande åtgärder som får som bi­effekt att dina barn lär sig mer i skolan och har någonstans att bo efter studenten.

Det finns helt enkelt andra vägar än den Sverige är inne på. Sämre villkor för sjuka och arbetslösa som ska göra folk ­anställda och friska.

Det har gått så där.

Slopa skolgårdsbråken

Reinfeldt och Borg måste trixa runt med statistik utifrån befolkningssammansättningen för att kunna hävda att sysselsättningen har ökat. Men Socialdemokraterna bör akta sig för att nappa på det betet. Alla som har ljudet av Anders Borgs och Thomas Östros skolgårdsgräl i färskt minne fasar: Du kan inte räkna! Nej, du kan inte räkna!

Det är bra att Socialdemokraterna med sin nya Harvardutbildade finansministerkandidat Magdalena Andersson åter är bättre på att räkna än Anders Borg.

Men det är inte därför som folk kommer att rösta på henne.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN