Mejla

Anders Lindberg

Tvinga Tolgfors att tala sanning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Man undrar hur han skulle reagera om något faktiskt händer. På riktigt.”

Pressad  Sten Tolgfors har känt till att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik redan 2010. Han har under skandalen aktivt spridit en felaktig bild för att minimera sin egen roll.
Pressad Sten Tolgfors har känt till att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik redan 2010. Han har under skandalen aktivt spridit en felaktig bild för att minimera sin egen roll.

I går beslutade Konstitutionsutskottet, KU, att vänta med granskningen av ­vapenaffären med Saudiarabien. I höst kan vi få svar, tidigast. Det framstår som lätt impotent. Och tråkigt.

Någon borde tvinga försvarsminister Sten Tolgfors (M) och andra inblandade att tala sanning.

När det uppdagades att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik, skrev Tolgfors och handels­ministern, Ewa Björling, i SvD om bulvanbolaget SSTI:

”De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI.”

Utelämnar som Clinton

I själva verket kände han till frågan ­redan 2010. Det erkände han i fredags, men först när SvD över­bevisat honom.

Han har under skandalen ­aktivt spridit en felaktig bild för att minimera sin egen roll. Som när Bill Clinton sa:  ”I did not have sexual relations with that ­woman, Miss Lewinsky”. På ytan dementerades otroheten med Monica Lewinsky. Han utelämnade dock att han inte såg oralsex som en ”sexuell relation”.

Även Tolgfors försvar bär Clintons

signum. På pressträffen sa han sig ha ­varit ”formellt korrekt”. Men är det verkligen ”formellt korrekt” att uppge att något ”väcker frågor” när man känt till det i två år?

Det är heller ingen godtagbar förklaring i övrigt. Politik är en förtroendebranch, inte en juridisk process. Fråga Håkan Juholt. Nu kommer Sten Tolgfors få lite samma problem som Juholt hade på slutet. Ingen litar på honom och kommer leta fel och lögner så fort han öppnar munnen.

I Sverige är det KU som granskar statsråden. Vid större händelser brukar det tillsättas en särskild kommission eller utredning. Som efter Estonia, Göteborgskravallerna, Hallandsåsen och tsunamin.

Där kan man lägga partipolitiken åt ­sidan, få fram sanningen och gå vidare. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, har föreslagit ett sådant upplägg även vid Saudiaffären.

Sverige har inte råd

Det vore en bra idé. Särskilt som även Socialdemokraterna är insyltade, vilket ger KU trovärdighetsproblem.

Svensk försvars- och säkerhetspolitik har inte råd med en försvarsminister som på goda grunder kan misstänkas för att ljuga.

Tolgfors ansvarar i regeringen för försvaret av Sverige och för svenskar i internationella insatser. Att han får panik och börjar slira när två reportrar från ”Ekot” ställer några frågor gör att man undrar hur han skulle reagera om något faktiskt händer. På riktigt.

När Fredrik Reinfeldt i förrgår besvarade frågan om Tolgfors förtroende lät han inte direkt överentusiastisk.

– Jag har förtroende för alla mina statsråd tills annat meddelas.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg