Mejla

Eva Franchell

Gör internet lika fritt som torget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Dags för piraternas elddop i EU-parlamentet. I veckan fortsätter förhandlingarna om EU:s telekompaket, nu med en piratpartist i förlikningsgruppen.

Minns ni striden från i våras? EU skulle uppdatera sig. Reglerna för telefoni och internet skulle moderniseras, hette det.

Efter en del kompromissande trodde EU:s ministrar att de hade beslutet som i ett litet paket.

Men när det landade på parla­mentets bord sa ledamöterna tvärt nej. De köpte inte paketet, utan röstade för ett eget tillägg som krävde att ingen skulle kunna stängas av från internet utan föregående rättslig prövning.

Så nu är det dags för en tredje omgång i parlamentet. I höst är det ­Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson som leder förhandlingarna. I parlamentets förlikningsgrupp sitter bland andra Marita Ulvskog (S), Eva-Britt Svensson (V) och Christian Engström (PP).

Det blir en intressant förhandlingsomgång, Åsa Torstensson kommer att möta mothugg för till och med Socialdemokraterna har spottat upp sig.

Marita Ulvskog jämför internet med ett torg där alla kan röra sig fritt. Ingen skulle komma på tanken att utan rättslig process förbjuda någon att vara på torget.

Hittills har striden mest handlat om att ingen ska kunna stängas av från internet. Men förhandlingarna ­måste också garantera neutralitet på nätet så att det blir öppet och fritt för alla. En internet­leverantör ska inte kunna blockera vissa sidor. Då blir internet lika ofritt som kabel-tv.

Telekompaketet skulle garantera konsumenternas skydd, men nu har industrin tagit över. Nu är det konsumenterna som får betala och vid blotta misstanken att de inte gör rätt för sig, tjoff, ut från nätet bara. Då smäller grinden igen.

Skälen för att begränsa internet är många, säkerhet, terroristskydd, upphovsrätt, piratkopiering, varumärkesintrång, brottslighet ...

Det är egentligen samma faror som lurar runt vartenda torg i hela Europa, men ingen skulle komma på tanken att stängsla in dem. Så packa upp hela telekompaketet och anpassa det till konsumenterna så att de kan handla på samma trygga sätt vare sig de går ut på internet eller tar en runda runt på torget.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell