Vårdkaos Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är det någon som sett Filippa Reinfeldt?

Hon borde ­vara hemma och styra upp de kaotiska vaccinationerna i Stockholm. Men i höst har hon förvandlats från ansvarigt sjukvårdslandstingsråd till fru EU-ordförande. Medan oroliga stockholmare förtvivlat försöker hitta vaccin väljer hon att åka jorden runt med maken.

Filippa Reinfeldt försvann redan i somras. När Världshälsoorganisationen uppmanade till allmän vaccination åkte hon till Rom för att gå på museum och hälsa på påven. På bilderna från Rom blåser sommarvinden i Filippas kjol.

I september får Sverige sitt första dödsfall och regeringen ger landstingen en miljard för att klara allmän vaccinering. Filippa Reinfeldt väljer att ­resa till USA för att gå på middag och kindpussas med Michelle Obama.

I november dör en treårig pojke i svininfluensa på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Många barn i Stockholms län har fortfarande inte blivit vaccinerade. Utanför vårdcentralerna växer köerna och föräldrar tvingas leta efter vaccin till sina barn.

Allt medan det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet ler i solen bredvid maken framför Taj Mahal i Indien.

Det är dags att stanna hemma nu och reda upp i Vårdkaos Stockholm.

Socialstyrelsen säger att barn och riskgrupper ska vaccineras först.Men det är vuxna friska stockholmare som tränger sig före i kön medan barnen fortfarande går ovaccinerade. Det kan vara svårt för vårdcentralerna att säga nej till de vuxna, säger smittskyddsläkaren. Tacka sjutton för att vårdcentralerna vaccinerar de vuxna först, på en fri vårdmarknad blir barnen aldrig några prioriterade kunder, de har inte ens plånbok.

Det är nu politiken borde komma in. Filippa Reinfeldt ska inte göra de medicinska prioriteringarna, men hon kan bringa ordning och system i den största sjukvårdsinsatsen i Stockholm någonsin.

Hon kan börja med att titta på Skåne som är det landsting som vaccinerat störst andel av sin befolkning. Där kallas folk till vaccination i åldersordning och man började med de yngsta. Det var smart, för barnen behövde bara halva dosen och då räckte vaccinet längre. I den här veckan är man framme vid åldersgruppen 30–39 år. I nästa vecka är det 40-åringarnas tur.

Och här i Stockholm sitter jag med ett skolbarn som inte är vaccinerat än. Nästa vecka tar jag ledigt från jobbet för att jaga upp en spruta.

Läs Vårdguiden på nätet, säger de när jag ringer till vårdcentralen. Jag letar men hittar inget vaccin, så jag ringer igen.

–?Ja men det finns vaccin på Munsö, säger den anonyma sköterskan.

–?Var ligger Munsö, frågar jag skeptiskt.

–?Hur ska jag veta det, svarar sköterskan.

Vill man inte prata mer med sköterskan kan man bli kompis med Vårdguiden på Facebook. Där lägger landstinget ut alla människors elände till allmän läsning. Folk har frossa och kräks i alla möjliga färger, men de skriver ändå och ber om hjälp i ett alltmer desperat Stockholm.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM