Ett varningens finger för kärnkraftslobbyn

Centerpartiets omsvängning i kärnkraftsfrågan är inte bara bekymmersam för miljön utan också för demokratin. De starka lobby­isterna är på frammarsch i svensk politik.

Nätverket för framtidens ­energi jobbar effektivt med ­hemsidor (krafttag.nu och ­karnkraftsinformation.se), ­bloggar, debattartiklar och opinionsundersökningar.

”Bygg mer kärnkraft annars flyttar­ ­industrin utomlands”, skrev bland andra Kenneth Eriksson, SKGS i Dagens Industri 9 december. (SKGS är basindustrins lobby­grupp och Kenneth Eriksson är direktör i skogsbolaget SCA. SCA är en av pr-byrån ­Primes kunder.)

”Sahlin och Co bör bejaka­ kärnkraft”, ansåg samtidigt ­klimatdebattören Mark Lynas i Svenska Dagbladet.

Och i Rapport sa Folkparti­ledaren Jan Björklund att han ­ville ha beslut om kärnkraften.

Några dagar tidigare hade IF Metalls ordförande Stefan Löfven skrivit på debattsajten Newsmill och vädjat till Maud Olofsson: Så här får du slut på tjafset om kärnkraften!

Och i Göteborgs-Posten skrev Niklas Nordström under vinjetten S-krönikan om att Sverige­ borde följa Finland i energi­frågan och bygga nya reaktorer.

Att denne Nordström är anställd­ på Prime pr-byrå som har uppdraget från kärnkraftslobbyn att fixa ett opinionstryck i frågan framkom inte av krönikan.

Janne Sundling skriver intressant i Resumé om Primes kärnkraftsuppdrag. Niklas Nordström är en nyckelfigur med sin bakgrund i arbetarrörelsen. Hans arbete betalas av Nät­verket för framtidens energi.

Nätverket som består av branschorganisationer som SKGS och fackförbund som IF Metall är finansierat av Svenskt Näringsliv. Det framgår inte av hemsidan men bekräftas av organisationens energiexpert ­Birgitta Resvik.

Resvik vill inte uppge hur mycket pengar Svenskt Näringsliv satsar:

–?Men jag kan säga att vi lägger ned betydande belopp (GP 10/12 2008).

Efter energiuppgörelsen förra veckan kunde Ekot, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, ­Rapport med flera berätta att ”sju av tio” svenskar stöder den.

Ingen uppgav hur opinions­institutet Novus Group, som gjorde undersökningen på uppdrag av Nätverket för framtidens energi, ställde frågan. De positiva signalorden skulle inte platsa i en vetenskaplig undersökning:

”Regeringen har nu presenterat en uppgörelse om energi­politiken som bland annat innebär att ­ambitionen för vindkraftutbyggnaden ­tredubblas från 10 till 30 terrawatt-timmar och att det ska ­vara möjligt att ersätta ­dagens gamla kärnkraftsreaktorer med moderna. Vad är din allmänna uppfattning om denna uppgörelse?”

TV?4 presenterade en ­annan undersökning, också gjord av Novus, som visade att allt fler borgerliga väljare är för kärnkraften medan kärnkraftsmotståndet ÖKAR bland den röd-gröna oppositionens väljare.

Samma opinionsinstitut – olika uppdragsgivare – olika vinklar. Som man ropar får man svar.

I takt med att journalistiken blir allt mindre självständigt grävande och hänvisandet till mer eller mindre seriösa opinionsmätningar ökar får lobbyisterna ett maktövertag. Det är bekymmersamt för demokratin.

Den som har råd att betala vinner.

Centern och KD föll för trycket. Nu ska ombuden till S-kongressen i höst bearbetas. Niklas­ Nordström och hans pr-kompisar driver en bred kampanj. I somras fixade Prime kärnkraftsutspel i Almedalen, där bland andra LO:s Irene Wennemo deltog.

Reaktorkramarna har resurser. Måtte Mona­ ­Sahlin stå pall – för miljöns, jobbens och demokratins skull.

Följ ämnen i artikeln