Ledare

Den rödgröna renoveringen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Växande SAMARBETE Peter Eriksson (MP), Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) presenterade i går oppositionens förslag till rot-avdrag. Och visade att det finns bättre politiska lösningar än Alliansregeringens.
Växande SAMARBETE Peter Eriksson (MP), Mona Sahlin (S) och Lars Ohly (V) presenterade i går oppositionens förslag till rot-avdrag. Och visade att det finns bättre politiska lösningar än Alliansregeringens.

LEDARE

24 april 2009. Oppositionen har långt kvar till ett samlat alternativ till regeringens passiva krispolitik. Men bit för bit växer samarbetet med konkreta uppgörelser i sak­frågor.

Tre punkter

Just den bilden ville också Mona Sahlin förmedla när hon i går presenterade oppositionens förslag till rot-avdrag tillsammans med Peter Eriksson och Lars Ohly. De tre oppositionspartierna vill förändra dagens system på tre avgörande punkter.

Det handlar om fördelningsprofilen. Medan regeringens rot-avdrag bara går till dem som äger sitt boende vill

oppositionen också ha stimulanser för renovering av hyreshus.

Det gäller också energi­omställning. Det borgerliga avdraget ges utan villkor om energibesparing. Oppositionen vill att delar av stödet ska användas för att stimulera en omställning.

Avskaffas senare

Oppositionen betonar dessutom att rot-avdraget ska möta krisen och arbetslösheten. Därför kan det inte vara permanent, utan kommer att avskaffas när arbetsmarknaden är bättre.

Fördelning, energiomställning och krisbekämpning. Tre punkter regeringen bortser från. Det säger något om svensk politik.

Pengar saknas

Det hindrar inte att oppositionsförslaget har brister. Den som äger sin bostad kommer också i fortsättningen att kunna göra avdrag utan att snegla mot energinotan, och självklart finns det nödvändiga renoveringar av hyreshus som inte handlar om energi.

Dessutom saknas pengar för att få igång byggandet av nya hyreslägenheter. Efter Odells tid som bostadsminister kommer det att behövas.

I går förstärktes ändå bilden av en opposition som bit för bit fördjupar sitt samarbete, och av att det finns bättre politiska lösningar än de som nu styr.

Det är inte så illa.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!