Mejla

Daniel Swedin

Kommer vi få prata om Birgitta Ohlsson?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Plötsligt står de där, poliserna i tunnelbanan. De har följt med biljett­kontrollanterna för att ­leta efter papperslösa invandrare som de kan utvisa.

Tunnelbanepatruller ingår  i Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – och är ett samarbetsprojekt mellan gränspolisen, Migrationsverket och kriminalvården. Syftet är att polisen snabbt ska söka reda på människor som har fått utvisningsbeslut och se till att de ­lämnar landet.

I fjol avvisades drygt 3 500 asylsökande med tvång. Det ska bli fler i år – Rikspolisstyrelsen har uppmanat polismyndigheterna att prioritera avvisningar. Och i regeringens migrationspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet står det att ”arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta”.

Reva har tidigare testats i Skåne och där har dagstidningar rapporterat hur polisen systematiskt stormar vigslar i jakt på personer som har gått under jorden efter att de fått utvisningsbeslut. Man letar efter folk att utvisa hos barn- och ungdomspsykiatrin och man spanar utanför förskolor.

Polisen får stoppa människor för en inre utlänningskontroll om det finns ”grundad anledning” att misstänka att en person saknar rätt  att uppehålla sig i Sverige. I går berättade SVT om Gonzalo Munos – svensk medborgare sedan födseln – som tvingades visa sitt pass för polisen på T-centralen i Stockholm. Polisen tyckte tydligen att hans mörka hår och bruna ögon var en ”grundad anledning”.

Det är klart, det blir effektivare. Effektivare att plocka upp ­pappor i sina hem, barn i sina skolor, mammor på sina jobb och skicka dem ur landet. ­Effektivare att chartra flygplan och skicka människor tillbaka till platser de lämnat. Tillbaka till platser där de förföljs, hotas eller mördas.

Så vad tycker politikerna om Reva och att hudfärg avgör hur mycket polisen ska respektera din ­personliga integritet och ­dina rättigheter? Det är ju ändå de som är lagstiftare.

Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska.  Socialdemokraterna och Moderaterna mumlar. Sverigedemokraterna gillar det – förstås. Och  liberalerna i Folkpartiet:

– Jag är glad att vårt regelverk är ett av de mest ­humana i Europa, säger partiets rättspolitiske ­talesperson Johan Pehrson glatt till SVT.

I stadsrådsberedningen sitter en partikamrat till Pehrson. ­Birgitta Ohlsson är demokrati­minister och känd för sitt engagemang i flykting- och asyl­frågor. Nyligen skrev hon en  text om Raoul Wallenberg:

”Wallenberg är en utmärkt symbol för solidaritetens, ­öppenhetens och toleransens Sverige och Europa. [...] Lär vi inte våra barn deras egen historia så är det omöjligt att skapa en gemensam ­berättelse. Berättar vi ­inte om människor som genom sitt mod gjort skillnad för mänskligheten för­lorar vi deras minne.”

Vilka politiker kommer vi få berätta om för våra barn?

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin