Mejla

Daniel Swedin

Kommer vi få prata om Birgitta Ohlsson?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Birgitta Ohlsson.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Birgitta Ohlsson.

Plötsligt står de där, poliserna i tunnelbanan. De har följt med biljett­kontrollanterna för att ­leta efter papperslösa invandrare som de kan utvisa.

Tunnelbanepatruller ingår  i Reva – Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – och är ett samarbetsprojekt mellan gränspolisen, Migrationsverket och kriminalvården. Syftet är att polisen snabbt ska söka reda på människor som har fått utvisningsbeslut och se till att de ­lämnar landet.

I fjol avvisades drygt 3 500 asylsökande med tvång. Det ska bli fler i år – Rikspolisstyrelsen har uppmanat polismyndigheterna att prioritera avvisningar. Och i regeringens migrationspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet står det att ”arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta”.

Reva har tidigare testats i Skåne och där har dagstidningar rapporterat hur polisen systematiskt stormar vigslar i jakt på personer som har gått under jorden efter att de fått utvisningsbeslut. Man letar efter folk att utvisa hos barn- och ungdomspsykiatrin och man spanar utanför förskolor.

■ ■ ■

Polisen får stoppa människor för en inre utlänningskontroll om det finns ”grundad anledning” att misstänka att en person saknar rätt  att uppehålla sig i Sverige. I går berättade SVT om Gonzalo Munos – svensk medborgare sedan födseln – som tvingades visa sitt pass för polisen på T-centralen i Stockholm. Polisen tyckte tydligen att hans mörka hår och bruna ögon var en ”grundad anledning”.

Det är klart, det blir effektivare. Effektivare att plocka upp ­pappor i sina hem, barn i sina skolor, mammor på sina jobb och skicka dem ur landet. ­Effektivare att chartra flygplan och skicka människor tillbaka till platser de lämnat. Tillbaka till platser där de förföljs, hotas eller mördas.

■ ■ ■

Så vad tycker politikerna om Reva och att hudfärg avgör hur mycket polisen ska respektera din ­personliga integritet och ­dina rättigheter? Det är ju ändå de som är lagstiftare.

Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska.  Socialdemokraterna och Moderaterna mumlar. Sverigedemokraterna gillar det – förstås. Och  liberalerna i Folkpartiet:

– Jag är glad att vårt regelverk är ett av de mest ­humana i Europa, säger partiets rättspolitiske ­talesperson Johan Pehrson glatt till SVT.

I stadsrådsberedningen sitter en partikamrat till Pehrson. ­Birgitta Ohlsson är demokrati­minister och känd för sitt engagemang i flykting- och asyl­frågor. Nyligen skrev hon en  text om Raoul Wallenberg:

”Wallenberg är en utmärkt symbol för solidaritetens, ­öppenhetens och toleransens Sverige och Europa. [...] Lär vi inte våra barn deras egen historia så är det omöjligt att skapa en gemensam ­berättelse. Berättar vi ­inte om människor som genom sitt mod gjort skillnad för mänskligheten för­lorar vi deras minne.”

Vilka politiker kommer vi få berätta om för våra barn?

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN