Fredrik Virtanen

USA-valet – mediekalas med bullshit på toppen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sitt kvar, sitt kvar! Det här, sörrni, det är långt ifrån avgjort! Det här är stenhårt, allt kan hända! SITT KVAR FRAMFÖR TEVEAPPARATEN! Lämna oss inte! Vi har satsat miljontals kronor på att hyra satellitlänk och flyga över programledare och bjuda in gäster, ni får bara inte stänga av nu, Mitt Romney kan ta det här, allt kan hända, det här valet är oerhört jämnt, LÄMNA OSS INTE!

Klockan var ungefär 4.30 i onsdags morse och flera veckors, ja flera månaders hype nådde klimax. Trots att opinionsundersökning efter opinionsundersökning sagt att utgången skulle bli Barack Obama fanns det alltid någon expert

eller program­ledare eller apart opinionsundersökning som sa att president­valet var väldigt jämnt. Väldigt, väldigt jämnt med pannan i djupa veck.

Alla ville ha det så, alla tjänade på det. De bägge kampanjerna, tv-kanalerna, tidningarna, kännarna, radiokanalerna, webb­sidorna, pr-konsulterna, bloggarna, statsvetarna – hela kommersen. Den dramaturgiska enigheten (precis som i USA:s medier) var enorm, ett tyst samförstånd där alla nickade med sitt undermedvetna som sa ”inte spräcka det här upplägget nu”.

Få andra än politiska nördar bryr sig om ett val som redan är avgjort. Men alla gillar en spännande match.

Avgjorda val ger varken många valdeltagare, en ideo­logisk debatt eller klirr i kassan. För de flesta medier är ett USA-val ingen god ekonomisk affär till att börja med – publiken är inte tillräckligt stor när alla springer åt samma håll. SVT1 och TV4 hade minimala cirka 60 000 tittare vardera på valnatten, som exempel.

Ändå satsade alla medier på att vara bäst – och journalistiken var bra – men den presenterade premissen var inte korrekt. Valet var inte ovisst. Bara en jätteskräll hade gett Romney segern. Vilket skulle bevisas, Obama vann med nära nog ett jordskred.

(Och vän av ordning som nu räcker upp handen och säger ”säger du nu ja” kan gå till www.twitter.com/fvirtanen och se att jag sa samma sak på förhand.)

Det fanns förstås undantag, det fanns den sakliga tråkmånsen här och var som försökte förstöra festen.

Men ärevördiga P1, till exempel, var inte en av dem. Gång på gång basunerade man ut hur vanvettigt jämnt detta val var – samtidigt som spelbolagens odds på Obama som vinnare låg på bara 1,22 gånger pengarna.

Det var medieindustri och dramaunderhållning, det var utmärkta reportage och klok debatt, det var ett riktigt kanonmediekalas. USA:s president är ännu planetens viktigaste person, USA är ännu världens viktigaste land, det fanns all an­ledning att rapportera rejält – men folk måste ju bry sig också, hm?

Så vi fintar lite, vi lägger ett lass spänningshöjande bullshit på toppen, vi är ju hela och rena under. Stanna kvar, häng med, stäng inte av teven! Om tio minuter kommer nästa undersökning, valet kan sluta precis hur som helst!

Men först blir det reklam.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN