ÅSIKT

Förtroendekris för Riksbanken

Foto: AVGÅR Lars E O Svensson lämnade i går rollen som vice riksbankschef i protest.
LEDARE

23 april 2013

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finanspolitik

”Med en annan penningpolitik hade arbetslösheten varit cirka 60 000 person­er lägre.”

Nej, citatet kommer inte från en S-märkt valpamflett. Det kommer från den avgående vice riksbankschefen Lars E O Svensson, som i går bestämde sig för att sluta i protest. Hans förordnande går snart ut, och han har nu bestämt sig för att han inte vill ha det förlängt.

Lars E O Svensson är en av världens ledande experter på penningpolitik. Förra året resonerade den amerikanska tidningen The Atlantic om att USA:s centralbank, Fed, borde vara beredd att värva Svensson för en miljard dollar.

Jobbigt för Stefan Ingves

Att han nu slutar är en stor förlust för Riksbanken, för samhällsdebatten och – faktiskt – för Sverige. Det är också ett underbetyg åt Riksbankens chef Stefan Ingves, som inte lyckats hålla kvar sin mest meriterade direktionsmedlem.

Svenssons skäl att sluta är att han tycker att Riksbanken inte gör sitt jobb, och att resultatet är att de arbetslösa får betala.

Riksbankens mål är att hålla inflation­en på i genomsnitt två procent. I själva verket har den under många år varit mycket lägre än så. Detta får konsekvens­er för arbetslösheten och tillväxten, menar Svensson, som på möte efter möte har argumenterat för en annan linje.

Hans protester har inte fått några effekt­er på besluten. Men de har lett till en mycket viktig debatt som nått långt bortanför riksbankshuset på Brunkebergstorg.

För Stefan Ingves har det varit jobbigt. Han har blivit ifrågasatt, och för den som läser riksbanksprotokollen framgår det att varken han eller resten av direktionen haft lust eller förmåga att möta Svenssons argument.

Svenssons exit sätter ljuset på att Stefan Ingves nu närmar sig en fullskalig förtroendekris, där både hans förmåga att uppfylla målet för sin verksamhet och leda direktionen ifrågasätts.

Den sämsta av alla världar

Det är en allvarlig situation för ett land som byggt mycket av sin ekonomiska trovärdighet på en oberoende riksbank.

Denna brist på tillit borde nu mötas med en ordentlig översyn av vilken Riksbankens uppgift egentligen är.

Dagens tillstånd, där varken Stefan Ingves eller Anders Borg tar ansvar för arbetslöshet och tillväxt när ekonomin är svag, är nämligen den sämsta av alla världar.

Eller som Lars E O Svensson sa i går:

”Vi hör till de länder som har lägst inflation i Europa, och arbetslösheten är bland de högsta i de avancerade industriländerna.”

Att inte Riksbankens roll för tillväxt och jobb diskuteras mer är egentligen häpnadsväckande.

Det blir tomt i debatten efter Lars E O Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM