Ledare

Liberaler spelar med en swexit som insats

Jan Björklunds minsta problem är LO

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund tycker att LO är populister
Jan Björklund tycker att LO är populister

LEDARE

Under parollen ”Ta tillbaka kontrollen” kommer LO att mobilisera sina medlemmar inför Europarlamentsvalet i maj.

– Vi ska betala löner och villkor på svensk nivå för alla jobb som utförs i Sverige, så att det inte tränger undan svenska arbetare, lät LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson meddela på en pressträff i förra veclan.

Parollen väckte mycket ont blod hos Jan Björklund. Den är nämligen plankad från utträdeskampanjen vid folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU. "Sanslös slogan, ren och skär populism", twittrade den avgående L-ledaren. Vari populismen ligger är lite dunkelt, men kanske är det mindre populistiskt att bara lämna över kontrollen till någon annan. Det tycks åtminstone vara så det fungerar internt i Liberalerna.

Hur som helst, om Björklund oroas över det svenska EU-medlemskapet så är det möjligen den egna politiken snarare än LO:s valaffischer han ska oroas för.

För vad var det egentligen som drev britterna till att rösta som de gjorde?

I en lång essä i magasinet Pacific Standard hittar den radikala journalisten Laurie Penny rötterna till brexit i den våldsamma nedskärningspolitik som följde efter att det konservativa partiet grep makten 2010.

Två miljoner familjer är i dag beroende av välgörenhet. En femtedel av befolkningen i världens femte största ekonomi lever i fattigdom. I landets fattigaste delar har offentliga investeringar halverats. Hemlösheten har dubblerats. Sjukhus har fått stänga, skolan fungerar inte längre, verksamhet för unga läggs ned och kostnaderna för att läsa på universitetet har tredubblat. Skräp ligger kvar på gatorna. Gamla människor överges i sina hem. Kriminaliteten går upp, medellivslängden går ned.

Samtidigt har högerpolitiker och kvällstidningar i åratal malt på om att landets alla problem beror på invandrare, socialbidragstagare och funktionsnedsatta. I det klimatet frågade så premiärministern David Cameron folket om de vill stanna kvar i eller lämna EU.

Vad svaret blev vet vi.

Här hemma i Sverige har Jan Björklund länge pläderat för att löner måste sänkas och att anställningar ska vara otrygga. Han vill öka klyftorna mellan rika och alla andra. En del av det har han fått igenom i det avtal han fått till med Stefan Löfven. I det avtalet finns också löften om försämring av a-kassan, försvagning av arbetsrätten, höjning av hyrorna och urholkning av kollektivavtal.

Om den liberala otrygghetspolitiken till slut blir verklighet kanske Jan Björklund ska fundera på hur det folkliga missnöjet kommer att ta sig uttryck här. Förment populistiska paroller från det i grunden EU-entusiastiska LO lär bli hans minsta problem.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE

Liberalernas SD-falang dagdrömmer nu igen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Konservatism

Jan Björklund

Laurie Penny

Socialdemokrati

Arbetsmarknad

Liberalerna

Populism