ÅSIKT

Annie Lööf vittrar blod

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och en mycket liten julgran.
LEDARE

Inte blev det mycket julstämning när Centerledaren Annie Lööf valde att hålla sitt jultal på Scandic mitt emot Stockholms central. En liten julgran i en hörna var allt.
Men hon vet vad hon gör. Hon placerar sig i centrum.
Annie Lööf är antagligen den skickligaste politiker vi har just nu. Borta är Alliansen, Annie Lööf ställer sig inte i skuggan bakom någon Moderatledare igen. Hon nämnde knappt Alliansen under gårdagens 40 minuter långa jultal.

Centerledaren

Det var Centerpartiets ledare som talade och Anna Kinberg Batra som inte ens kan hålla ordning på sitt eget parti har all anledning att oroa sig för ledarskapet i Alliansen. I går utmanades hon av Annie Lööf som vittrar blod och uppenbarligen stärkts av goda opinionssiffror.
Hon lät dessutom som en gammal moderat när hon varnade för höga skatter och byråkratiskt krångel. Hon uppehöll sig länge kring otryggheten i samhället, krävde fler poliser, en ny försvarsutredning samt en höjning av försvarsbudgeten med 11 miljarder om året.

Kapar frågorna

Medan Anna Kinberg Batra ängsligt rör sig mot Sverigedemokraterna kliver Annie Lööf fram och kapar de traditionella moderata frågorna. När Annie Lööf vill att den svenska försvarsbudgeten ska höjas till samma nivå som övriga nordiska länder gör hon dessutom en rimlig bedömning. Hon säger att hon vill värna asylrätten, men när hon till slut klipper till Sverigedemokraterna gör hon det med klimatargument.
Det är också smart, hon vill inte bara leda borgerligheten. Hon vill göra det med stöd av uppgivna miljöpartister som nu letar efter något nytt att rösta på.
Hon gapar efter mycket, det ska bli intressant att se om hon ror hem hela stycket.

ARTIKELN HANDLAR OM