Mejla

Lina Stenberg

Människoliv är viktigare än krogliv

Även restaurangerna måste hålla ut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Visita protesterar mot förlängt alkoholförbud
Visita protesterar mot förlängt alkoholförbud

LEDARE

Under torsdagen blev det klart att restaurangernas alkoholförbud efter klockan 20 förlängs i ytterligare tio dagar.

Att läget är allvarligt har sagts många gånger. Men samma dag som socialminister Lena Hallengren presenterade det förlängda alkoholförbudet nådde vi 10 000 döda.

En av tusen svenskar har dött i corona.

Trots detta fick alkoholbeskedet restaurangbranschen att se rött.

"Jag tycker det här är oerhört nonchalant av regeringen", utryckte arbetsgivarorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar till Aftonbladet.
Och visst vore en lång framförhållning att föredra.

Men hur gärna man än vill är detta omöjligt just nu. Pandemiläget kräver flexibilitet, detta var själva anledningen till att en enig riksdag klubbade den nyligen antagna pandemilagen.

Att hålla ut är det nya normala

Att vi lär oss att stå ut med denna flexibilitet är kanske vad "att hålla ut" egentligen kokar ner till.

För visst är det ok att som restaurangägare uttrycka sin besvikelse när förutsättningarna förändras. Men att som Visita reflexmässigt klaga på regeringen över nödvändiga restriktioner är en annan.

Detta kan om något uppfattas som nonchalant. Mot de 367 som just nu kämpar för sina liv på någon av landets IVA-avdelningar. Mot dem som mist en nära anhörig eller vän i pandemin. Mot alla dem som är livrädda för att bli smittade innan de hunnit få vaccinet.

Anders Tegnell är tydlig. Hur väl vi följer restriktionerna den här och nästa vecka kan vara avgörande för att dödstalen inte skenar ännu mer.

Och som under hela den här pandemin gäller det att hålla i huvudet vad det faktiskt handlar om.

Även Visita måste ta ansvar

Alla måste göra vad som krävs för att rädda liv. Att undvika onödiga kontaktytor, hålla avstånd och tvätta händerna.

Samtidigt behöver naturligtvis stöd till branscher där pandemin slår särskilt hårt ses över. Men låt oss separera den diskussionen från det självklara i att alla följer restriktionerna.

Kanske behöver vi på riktigt ställa in oss på det nya normala i att våra egna behov kommer i andra hand just nu, hur jobbigt det än är.

Vi sitter tillsammans i den här båten och det är regeringen som styr. Nu är inte läge att kritisera bara för kritiserandets skull. Låt oss i stället göra allt i vår makt för att rädda liv.

Detta gäller även Visita.
***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lina Stenberg

  Tack för en bra chatt. Vi hörs igen nästa gång. Ha en fortsatt bra fredag!

 • Lina Stenberg

  Hej Danne,

  Jag förstår verkligen att det är frustrerande och svårt. Framförhållning är såklart önskvärd.

  Men tror det är viktigt att hålla i minnet att restriktionerna ges av en anledning som går ut på att rädda människoliv. Inte i syfte att ställa till problem för branschen.

 • Jag är fackligt ombud på jobbet och inser att Visita har gjort det dom kan för att klara av pandemin men att regeringen inte tillför särskilt mycket med sina mycket korta varsel ang restriktionerna.

  Vem kan driva en verksamhet och planera en helg när mattan rycks undan två dagar innan när vi redan beställt råvaror till våra restauranggäster?

  Danne
 • Lina Stenberg

  Hej DB,

  Jag tycker att ett stöd till restaurang- liksom till andra drabbade branscher är jätteviktigt och hoppas att det kommer inom kort.

 • Hej, om du läser på lite så är syftet med upproret snarare att få stöd utbetald till en näring som senaste 9 månaderna i snitt har förlorat 73% av sin omsättning, senaste 2 månaderna ligger det i snitt på 90%. Senast pengar betalades ut var i de flesta fall i somras. Gym, butiker och simhallar skall kontrolleras nu på samma sätt som restauranger levt med sedan pandemins start. Alla är desperata eftersom stöden inte betalas ut och man tvingas ha öppet. Det handlar inte om avsaknad av respekt för pandemin, sjukvård, dödsoffer etc utan en fråga om en hel närings överlevnad och arbetstillfällen.

  DB

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Återuppbygg vår tillit nu, Löfven

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Lena Hallengren

Visita

Anders Tegnell