Svenonius drömmer om vård som i USA

Pengarna ställs framför vårdbehov

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården
Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården

Efter att Joe Biden vann presidentvalet var det en svensk toppolitiker utanför SD-kretsen som uttryckte viss oro. Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) twittrade: "Må nu republikanerna ta senaten och huset, så inte politiken går fööör långt åt vänster." För den som följt Svenonius framfart i kaoset kring Nya Karolinska och hur hon skapat landets mest ojämlika vårdsystem var det knappast överraskande.
Författaren Timothy Snyder gör i sin kommande bok "Frihet och solidaritet" upp med det "genomkommersiella" amerikanska vårdsystemet. I en DN-intervju säger han att ingen amerikan kan känna sig trygg i ett system där vårdgivaren kan tjäna pengar på individens tillstånd.

Friska får mest vård

Om det är ett amerikanskt vårdsystem som Irene Svenonius drömmer om har hon kommit en bra bit på vägen. Under de 14 år som högerpartierna med Moderaterna i spetsen har styrt Stockholmsregionen har ojämlikheten blivit extrem. Tydligast märks det inom primärvården.

Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården. De privata alternativen etablerar sig framför allt i områden där människor har resurser och är friska. Tillgängligheten är sämst där vårdbehovet är som störst.
Högerpolitiker och vårdföretag hävdar ofta att privata alternativ avlastar den offentliga vården. Men i själva verket betyder det att den gradvis urholkar tilliten och viljan att betala skatt till det offentliga. Då kan en moderat som Irene Svenonius sänka skatten.

Privata sjukförsäkringar urholkar systemet

I två aktuella rapporter tecknas en dyster bild av hur den privata vården snabbt växer fram i Sverige. Tankesmedjan Katalys beskriver konsekvenserna av att var tionde vuxen svensk i dag har tecknat en privat vårdförsäkring. Det skapas gräddfiler som borde bryta mot hälso- och sjukvårdslagen stadgar att vård ska ges ”på lika villkor för hela befolkningen”. Tankesmedjan Arena Idé fokuserar i sin rapport på hur politiken måste kliva in för att rädda idén om vård efter behov. Privatiseringarna leder till större orättvisa och gör det svårare att politiskt driva igenom förändringar som utmanar privata intressen.

Boris Johnson döpte till och med sin nyfödde son efter läkarna som vårdat honom

Att måna om en offentlig och jämlik vård borde inte vara en höger- eller vänsterfråga. Efter att Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnsons varit när att dö i covid-19 började han plötsligt hylla landets offentliga sjukvårdssystem, NHS. Han till och med döpte sin nyfödde son efter läkarna som vårdat honom. Det är sorgligt om det ska krävas en nära döden-upplevelse för högerledaren för att komma till den insikten.

Chatta om vården med Jonna Sima kl. 09:00. Du kan skriva din fråga redan nu.

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Har försökt publicera så många frågor och inspel som möjligt. Tack så mycket för att ni tog er tid att läsa och skriva. Låt diskussionen om vad vi ska ha för slags vård fortsätta!

  Ha en fortsatt trevlig dag!

 • Hej!

  Ibland undrar jag, med tanke på att katastrofer som Irene Svenonius och Anna Starbrink ideligen röstas fram, om människor förstår att sjukvårdsansvaret ligger på regionsnivå, inte regeringsnivå? Det skulle vara intressant om man gjorde en undersökning om människors förståelse och uppfattning om hur sjukvården faktiskt är uppbyggd i Sverige.

  Christina
 • Håller inte med om russinen ur kakan. Upprepas denna slogan tillräckligt ofta tror folk det är sanning

  Stig
 • Är väldigt tacksam, är bipolär och är nu inlagd andra gången i år. Ska för egen del få bättre balans mellan arbete och att kunna leva ett så bra liv jag kan.Här får jag fin omvårdnad, av duktiga läkare och sköterskor. God mat, nån som ser mig som jag är. Tack är ett litet ord i det som ges mig.

  Sjukvård handlar om medmänsklighet och solidaritet, och att betala skatt för att både jag eller en medmänniska ska få vård vid behov är självklart.

  USA är ett skräck exempel på hur man bryter sönder ett samhälle.Ett människoliv ska inte värderas utifrån personens ekonomi.

  Tacksam realist
 • Man vill ju gärna tro att den marknadsstyrda sektorn rakt igenom är kostnadseffektiv, men det motsägs av att vårdkostnaden för samma behandling är dubbelt så hög i USA, som i Europa.

  Rickard Nordström
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.