Ledare

Svenonius drömmer om vård som i USA

Pengarna ställs framför vårdbehov

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården
Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården

LEDARE

Efter att Joe Biden vann presidentvalet var det en svensk toppolitiker utanför SD-kretsen som uttryckte viss oro. Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) twittrade: "Må nu republikanerna ta senaten och huset, så inte politiken går fööör långt åt vänster." För den som följt Svenonius framfart i kaoset kring Nya Karolinska och hur hon skapat landets mest ojämlika vårdsystem var det knappast överraskande.
Författaren Timothy Snyder gör i sin kommande bok "Frihet och solidaritet" upp med det "genomkommersiella" amerikanska vårdsystemet. I en DN-intervju säger han att ingen amerikan kan känna sig trygg i ett system där vårdgivaren kan tjäna pengar på individens tillstånd.

Friska får mest vård

Om det är ett amerikanskt vårdsystem som Irene Svenonius drömmer om har hon kommit en bra bit på vägen. Under de 14 år som högerpartierna med Moderaterna i spetsen har styrt Stockholmsregionen har ojämlikheten blivit extrem. Tydligast märks det inom primärvården.

Moderaternas vårdvalsmodell har lett till dramatiska kostnadsökningar och ökad ojämlikhet i vården. De privata alternativen etablerar sig framför allt i områden där människor har resurser och är friska. Tillgängligheten är sämst där vårdbehovet är som störst.
Högerpolitiker och vårdföretag hävdar ofta att privata alternativ avlastar den offentliga vården. Men i själva verket betyder det att den gradvis urholkar tilliten och viljan att betala skatt till det offentliga. Då kan en moderat som Irene Svenonius sänka skatten.

Privata sjukförsäkringar urholkar systemet

I två aktuella rapporter tecknas en dyster bild av hur den privata vården snabbt växer fram i Sverige. Tankesmedjan Katalys beskriver konsekvenserna av att var tionde vuxen svensk i dag har tecknat en privat vårdförsäkring. Det skapas gräddfiler som borde bryta mot hälso- och sjukvårdslagen stadgar att vård ska ges ”på lika villkor för hela befolkningen”. Tankesmedjan Arena Idé fokuserar i sin rapport på hur politiken måste kliva in för att rädda idén om vård efter behov. Privatiseringarna leder till större orättvisa och gör det svårare att politiskt driva igenom förändringar som utmanar privata intressen.

Boris Johnson döpte till och med sin nyfödde son efter läkarna som vårdat honom

Att måna om en offentlig och jämlik vård borde inte vara en höger- eller vänsterfråga. Efter att Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnsons varit när att dö i covid-19 började han plötsligt hylla landets offentliga sjukvårdssystem, NHS. Han till och med döpte sin nyfödde son efter läkarna som vårdat honom. Det är sorgligt om det ska krävas en nära döden-upplevelse för högerledaren för att komma till den insikten.

Chatta om vården med Jonna Sima kl. 09:00. Du kan skriva din fråga redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Korruption i välfärden borde bli en valfråga

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinster i välfärden

Sjukvård

Jämlikhet

Moderaterna

Timothy Snyder

Irene Svenonius

Joe Biden