Byggnads visar att vänstern kan vinna

Facket tar täten när politiken bakbinds

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skyddsombud kontrollerar bygge inne på KTH- området.
Skyddsombud kontrollerar bygge inne på KTH- området.

Så blev Byggnads nya avtal klart. Efter långdragna förhandlingar – med ett strejkvarsel hängandes i luften – gick slutligen arbetsgivarorganisationen Byggföretagen under torsdagen fackförbundet till mötes.

Segern måste dock ses som betydligt större än de löneökningar på 5,4 procent som avtalades.

Byggnads fick nämligen igenom det så viktiga kravet om skyddsombudens utökade befogenheter. Nu ska arbetsmiljö och villkor kunna granskas på landets samtliga arbetsplaster med kollektivavtal.

Låst läge

I byggbranschen är detta särskilt viktigt för att förhindra missförhållanden och för att stoppa arbetsplatsolyckor.

Det är en vinst för hela vänstern i det så låsta politiska läget vi lever i.

Frågan om skyddsombud har varit en minst sagt het politisk potatis på sistone. För medan regeringen och Vänsterpartiet velat utöka de regionala skyddsombudens auktoritet har högern och mittenpartierna konsekvent stått emot. SD har gått så långt att de krävt att systemet ska avskaffas.

Ända sedan januariavtalet undertecknades har Socialdemokraterna i stort sett varit bakbundna från att driva progressiv politik. Allt har behövt gå genom mittenpartierna och få egna initiativ har kunnat tas. Nu under hösten har detta blivit särskilt tydligt när las satts under hot.

Maktförskjutning

Att Byggnads precis som systerförbunden Handels och Hotell- och restaurangfacket genom strejkvarsel fått igenom förbättringar för sina medlemmar är därför viktigt.

När Byggnads dessutom visar att facket kan driva på samhällsförbättringar trots en låst politik syns en maktförskjutning värd att ta fasta på. Något som inte bara kan leda till en större organisering.

I hela vänstern behöver ingjutas självförtroende, man behöver känna att vänstersegrar är möjliga och att högern går att besegra.

Med mindre än två år kvar till nästa val är det precis vad som behövs.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.