Mejla

Jehna Al-Moushahidi

USA:s Högsta domstol ger sig på aborträtten

Handmaid’s tale allt mer verklig för kvinnor i USA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Faksimil från Handmaid’s tale
Faksimil från Handmaid’s tale

För några veckor sedan släpptes den nya säsongen av The Handmaid’s tale. Den dystopiska serien handlar om hur kvinnor våldtas och hur deras enda uppdrag är att föda barn.

Allt börjar dock med att kvinnor inte får bestämma över sina egna kroppar.

Deras män behöver hämta ut deras preventivmedel och abort förbjuds i USA. Samtidigt ser vi en utveckling på andra sidan Atlanten som är skrämmande lik den dystopin vi gärna sätter oss och tittar på varje onsdag. USA:s Högsta domstol vill ompröva aborträtten.

Aborträtt

Roe v. Wade är det rättsfall i USA som reglerar aborträtten i dagsläget. Kvinnor kan luta sig tillbaka och veta att de har rätt att göra abort så länge fostret inte kan leva självständigt utanför deras kropp. Rättsfallet ifrågasätts nu på nytt. De konservativa i USA använder rätten till liv som argument och menar att sex veckor gamla foster räknas som individer.

Precis innan Donald Trump avgick som president så tillsatte han den konservativa Amy Coney Barrett för att ersätta en av feminismens främsta röster i Högsta domstolen – Ruth Bader Ginsburg. Sammanlagt har den konservativa sidan majoritet med sex ledamöter mot tre. Alla sex konservativa ledamöter är mot abort.

Mississippi

Man kommer titta på ett rättsfall från Mississippi, en stat som förbjuder de allra flesta aborter efter femton veckor och om det kommer bli standard för alla stater skulle det ha förödande konsekvenser för kvinnor. De steg framåt jämställdheten som tagits skulle helt suddas ut.

Varför domstolen väljer att göra detta just nu är oklart, men det finns teorier om att man vill vara en motpol gentemot Bidens mer liberala politik och driva igenom rättsfall som gynnar republikanerna.

Handmaid’s tale på riktigt

Abortfrågan är en av de mest polariserade frågorna inom den amerikanska politiken och med hjälp av Trump är det inte inte första gången som aborträtten är uppe på tapeten. En förändring i rätten till abort skulle inte bara vara negativ för kvinnors rätt till sin egen kropp, men skulle också påvisa hur politiserad Högsta domstolen i USA är.

Trumps politik kan genom dessa ledamöter leva vidare. Fortsätter den skrämmande utvecklingen kanske The Handmaid’s tale inte är en fiktiv dystopi längre, utan en verklighet för amerikanska kvinnor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.