Mejla

Jonna Sima

Greta Thunberg vet bättre än moderater

Elisabeth Svantesson vill slakta biståndet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg donerar 100 000 dollar till det globala vaccinprogrammet Covax, medan Elisabeth Svantesson (M) vill sänka biståndet med 16 miljarder bara under 2021.
Greta Thunberg donerar 100 000 dollar till det globala vaccinprogrammet Covax, medan Elisabeth Svantesson (M) vill sänka biståndet med 16 miljarder bara under 2021.

LEDARE

Mitt i en pandemi som drabbat redan fattiga länder värst vill Moderaterna sänka biståndet. Det är till och med en prioriterad uppgift, enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Så sent som 2013 anslöt sig Moderaterna till enprocentsmålet i svensk biståndspolitik. Men det svänger som bekant snabbt hos dagens moderater. Nu tycker partiet att målet har nått "vägs ände". Bara under det här krisåret skulle de velat sänka biståndet med 16 miljarder kronor för att i stället lägga dem på nya skattesänkningar i Sverige.
När någon frågar dig om det spelar roll om man röstar höger eller vänster kan du peka på biståndet.

Inte bara en solidarisk handling

Bistånd är inte bara en solidarisk handling där rika länder hjälper fattigare delar av världen. Det är också en långsiktig investering för det egna landet. En tydlig illustration på det är hanteringen av coronapandemin. Vi blir inte av med coronaviruset bara för att alla svenskar vaccineras, utan tvärtom. Vi har redan sett hur viruset har en förmåga att mutera och den nationalistiska synen på vaccin riskerar att slå tillbaka med full kraft mot oss alla.
Att Greta Thunberg är smartare än moderater är kanske ingen överraskning. I går meddelade klimatfrågans främsta talesperson att hon via stiftelsen ”Greta Thunberg Foundation” donerar 100 000 dollar till WHO och det globala vaccinprogrammet Covax för att bekämpa coronaviruspandemin.
”Det internationella samfundet måste göra mer för att ta tag i den tragiska situationen med ojämlik vaccinfördelning. Vi har resurserna att korrigera denna obalans i världen i kampen mot covid-19”, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

90 miljoner i extrem fattigdom

Under pandemin beräknas fattigdomsbekämpningen har slängts tio år tillbaka i tiden. Ett decennium av framsteg är utraderade. Omkring 90 miljoner människor har under det senaste året hamnat i extrem fattigdom när samhällen stängts ned och ekonomier rasat samman.

Enligt Unicef kan 1,5 miljarder barn inte gå till skolan och många av dem riskerar att få en dyster framtid på grund av pandemin.
Under 2020 var Sverige med och startade Covax, ett globalt samarbete som arbetar för att fördela vaccinet rättvist över världen. Hittills har organisationen fördelat 35 miljoner vaccindoser till över hundra länder. Den svenska regeringen har redan satsat 200 miljoner kronor på programmet, och i torsdags beslutade den att ge ytterligare 2,25 miljarder kronor under en tio års period.

Vad som händer med det åtagandet om Moderaterna får bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna nästa höst går det bara att spekulera i. Men solklart är att viruset inte kommer att stoppas bara för att Elisabeth Svantesson drar åt biståndskranen och hellre satsar på skattesänkningar för moderata höginkomsttagare.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Kina och Ryssland är coronavinnarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Coronaviruset

Biståndspolitik

Fattigdom

Covid-19

Vaccin

Moderaterna