Mejla

Jonna Sima

Kvinnors och barns hälsa är inte valfläsk

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen satsar 500 miljoner extra på förlossningsvården.
Foto: Colourbox
Regeringen satsar 500 miljoner extra på förlossningsvården.

Många blivande föräldrar drar nog en lättnadens suck i dag. Regeringen skjuter tillsammans med Vänsterpartiet till en halv miljard kronor till förlossningsvården i årets vårbudget.

Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd och ska användas till att stärka förlossningsvården och eftervården av förlösta kvinnor.
Att föda barn är en av livets stora händelser. Men i dag handlar tyvärr graviditeten mycket om att oroa sig över att inte få någon förlossningsplats eller av att drabbas av allvarliga bristningar därför att personalen är stressad. Det finns också en ängslan för att bli utskriven från BB innan man ens kommit i gång med amningen.

Kurs i bilförlossning – som ett dåligt skämt

I Stockholm, Göteborg och Malmö har facken och personal länge larmat om att de går på knäna och att förlossningsplatserna är för få. Den första februari i år lade Västernorrlands landsting ned Sollefteås BB för att kunna spara 15 miljoner kronor. Det dröjde inte länge innan en kvinna tvingades föda i väggrenen eftersom det är över 20 mil till närmaste förlossningsavdelning i Sundsvall eller Örnsköldsvik.
Som en reaktion på nedläggningen beslöt ABF i Sollefteå att anordna en kurs i bilförlossning. Där får man lära sig att svänga av på en lämplig plats, slå på varningsblinkers, fälla ned framsätet och dra upp benen när det är dags för krystning.
Att en sådan kurs ens ska behövas låter som ett dåligt skämt.

Punktinsatser räcker inte

Det är därför glädjande att regeringen i dag uppmärksammar krisen i förlossningsvården. Men det går att invända mot att det verkar handla om en punktinsats. Det är inte bara under valåret 2018 som förlossningsvården ska fungera.

Det finns heller inga garantier om att pengarna kommer att förhindra dåliga politiska beslut i landstingen. I Stockholms läns landsting råder det till exempel brist på tusentals förlossningsplatser, trots att det föds fler än någonsin i huvudstadsområdet.

Avgörande för viljan att betala skatt

För många kvinnor blir kravet på ett planerat kejsarsnitt lösningen på oron. Stockholm leder ligan med både flest antal snitt och förlossningsskador. Det ena hör delvis ihop med det andra. Sprider sig rädslan för att föda vaginalt är det inte konstigt om kvinnor känner att de själva måste försöka ta kontrollen så gott det går.
En fungerande förlossningsvård är avgörande för förtroendet för välfärden och därmed för viljan att betala skatt.

Det måste särskilt en rödgrön regering begripa.
Men det krävs långsiktighet för att skapa en trygg och säker förlossningsvård. Kvinnors och barns hälsa ska inte handla om symbolpolitik.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.