Ingvar Persson

Höj inte räntan - landet har redan tvärstannat

Vi har fattat vad riksbanksdirektörerna vill ha sagt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag höjde chefen för den europeiska centrallbanken, Christine Lagarde, räntan.
Idag höjde chefen för den europeiska centrallbanken, Christine Lagarde, räntan.

I december minskade den svenska ekonomin med en halv procent. Jämfört med för ett år sedan har BNP backat med 1,8 procent. Människor i Sverige håller i sina pengar.

För några betyder det att semesterplanerna får vänta, eller att den gamla TV:n får hänga med ytterligare ett tag. För andra gör stigande priser att det helt enkelt inte finns pengar att leva för.

Inkomstskillnaderna i Sverige har inte varit större på nästan 50 år.

Väntat besked

Dagens besked från Christine Lagarde var väntat. Den europeiska centralbanken höjer sin styrränta med ytterligare en halv procent, och priset för att låna pengar kommer att fortsätta att stiga. Inflationen i euroländerna ska knäckas, kosta vad det kosta vill.

Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell nöjde sig för sin del med 0,25 procent när han i går höjde räntan i USA.

Den nya svenska riksbankschefen Erik Thedéen och hans kollegor tycker antagligen inte att de har så mycket att välja på. För att försvara kronan och visa att man menar allvar med kampen mot inflationen kommer Riksbanken att följa efter. Om en vecka får Sverige ytterligare en räntehöjning.

Mindre marginaler

Det betyder dyrare bostadslån, högre avgifter till bostadsrättsföreningen och ännu mindre marginaler för många företag. Högre räntor kommer att spä på den våg av varsel som vi redan har sett.

I januari varslades 4 728 personer om uppsägning, och kurvan fortsätter uppåt.

Idag meddelade VVS-företaget FM Mattsson att 35 anställda kommer att få sluta. Försäljningen av blandare, kranar och annat går trögt.

Räntehöjningen kommer också att leda till att fler företag går omkull. Antalet konkurser i januari var nästan 50 procent fler än för ett år sedan.

Samtidigt tjänar storbankerna mer pengar än på länge, inte minst på grund av de stigande räntorna.

Svår situation

Ingen har påstått att situationen är enkel. Men när ekonomer och andra uppmanar de svenska riksbanksdirektörerna att låta räntan ligga kvar har de goda argument.

Landet har redan tvärstoppat. Det finns ingen pris- och lönespiral i Sverige, och på internationella Putinpriser lär riksbankens ränta inte bita.

Arbetsmarknaden hanteras av ansvarsfulla parter och bostadsmarknaden med stora och rörliga lån gör att hushållen snabbt har dragit ner sin konsumtion.

Kort sagt, vi har fattat vad du vill ha sagt Erik Thedéen. Att höja räntan ytterligare just nu kommer bara att skada Sverige.

Risken finns att Riksbanken navigerar oss rakt in i en riktigt djup lågkonjunktur.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.