Jonna Sima

Kokainet har blivit som att ta en bärs

Vi borde tala mer om ”knarkskam”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den senaste tidens otäcka våldsvåg i Stockholm ska ha koppling till kampen om knarkmarknaden i Sundsvall.
Den senaste tidens otäcka våldsvåg i Stockholm ska ha koppling till kampen om knarkmarknaden i Sundsvall.

Knarkandet når nya höjder runt om i Sverige. I vissa kretsar har en lina kokain på helgkvällen blivit lika normaliserat som att ta en bärs.

Som av en händelse har drogkonsumtionen gått hand i hand med våldsutvecklingen i den kriminella världen.

Orsak och verkan brukar det kallas.

Ändå läggs det största ansvaret för att få stopp för skjutningar, sprängningar och mord på polisen. Rikspolischefen Anders Thornberg upprepar så ofta han kan att hela samhället måste hjälpas åt om utvecklingen ska vändas. Då brukar det ofta talas om att bryta segregationen, förbättra skola och socialtjänst.

Känslig för socialt tryck

Knarkandet sker i alla samhällsskikt. Men kanske är det för känsligt att ryta till mot de lättsinniga partyknarkarna i landet. De som inte verkar ha några problem med att lägga några tusenlappar på droger för att ha en bra festkväll.

Därför borde vi tala mer om knarkskam.

Det finns inget medelklassen i synnerhet är mer känslig för än socialt tryck. I dag drar sig många för att boka den där solresan till Medelhavet, eller ännu mer för att lägga upp bilder på Instagram från den. Och det bara av den enkla orsaken att man inte vill bli skammad.

Det är pinsamt att framstå som oberörd och okunnig om klimatförändringarna. Samma sak med köttet, köksrenoveringar eller vidlyftig shopping.

Visst, våra största influencers verkar inte direkt bry sig om den kritiken – än. Men den omoderna arrogansen kommer att bita dem i svansen en dag.

Samma sak gäller droger.

Påsen pulver dödar

Om fler börjar säga ifrån när vänner obekymrat knaprar piller eller röker en joint kommer det bli mer obekvämt att göra det.

Vi måste våga påpeka att ditt kokain inte bara har blod på sig från tillverkningsländerna och smuggelleden. Det är dina vanor som gör att vi har fullskaliga gängkrig i svenska städer.

Nästa dödliga skjutning kanske har koppling till din påse pulver. Att leva med det på sitt samvete borde anses värre än att flyga till Mallis på sportlovet.

Förhindrat mord

I går anhölls sju personer i ett stort tillslag i Sundsvall. Vapen, termosbomber och ansenliga mängder narkotika har tagits i beslag.

Polisen säger att de dessutom lyckats förhindra ett planerat mord.

Den senaste tidens otäcka våldsvåg i Stockholm ska ha koppling till kampen om knarkmarknaden i Sundsvall. Allt hänger ihop.

Något att tänka på vid bardisken i helgen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.