Zina Al-Dewany

Förvisar sina polska arbetare till källaren

Blivit slottsägare på att bygga dödsfällor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Wonna I de Jong
Wonna I de Jong

Wonna I de Jong har skapat sig ett imperium på hyresrätter och industrilokaler. Hon får tala ut i SVT:s ”Min sanning”. Hon ser sig själv som en framgångssaga och välgörare. En som skapar en god boendemiljö för hyresgäster.

Men det visar sig att det hon hyr ut är svartbyggen och lokaler där ingen människa ska bo.

Hem & Hyra har gjort en stor granskning av hyresimperiet. Det som avslöjas är svårt att smälta. Det handlar om lokaler utan fönster och gamla cykelrum som byggts om utan kommunens vetskap. Dessa fönsterlösa källare hyr hon ut som lägenheter.

Skulle det börja brinna är bygget en dödsfälla.

I ett skrytreportage berättar hon om en satsning på tvättstugor ovan jord. Hon kallar det ”The Laundry” men är helt enkelt en tvättstuga med fönster och insyn som ska göra det tryggare och trevligare att tvätta. Det hon inte nämner är vad som händer med det som var tvättstugans källarlokaler. De blir fönsterlösa bostäder under jorden, som hyrs ut till en mycket högre hyra än bostäderna ovan jord.

Det hela blir ett ärende som skickas till stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Med hänvisning till ”fara för säkerhet och hälsa”. Det blir ett polisärende då polisen upptäcker att det bor åtta polska arbetare där, flera av dem var anställda av Wonna I de Jong.

De betalar 12000 kronor i månaden för en lägenhet utan fönster i en källargång. En lägenhet som inte ens borde finnas.

Det här inget unikt för hur fastighetsmiljardären arbetar. I avslöjandet kommer det fram att hon hyr ut flera boenden till ockerhyror. Där personer med svensk bakgrund betalar 4500 kronor i månaden, får arbetare från Östeuropa betala det dubbla.

Detta sker genom ett annat bolag, där Wonna I de Jongs son Alexander Östling sitter i styrelsen. Hon har hittat många sätt att runda systemet. Trots att kommunen blivit larmad.

– Vi blev förvånade över att kontrollen av den här värden är så fruktansvärd blåögd och undermålig, säger Anna Tiberg, grävredaktör på Hem & Hyra till Aftonbladet.

Wonna I de Jong visar gärna upp sig själv. Hon visar upp sin villa i Djursholm och slottet på en ö. Hon påminner mig om Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström, som även hon får svara på hur hon blev framgångsrik.

Svaret på det är enkelt.

De har båda tjänat pengar på något som aldrig borde ha blivit en marknad i Sverige.

Skolor och hyresrätter. Det land som högern kallar sossigt har lett till privatiseringar högerekonomen Milton Friedman knappt kunnat drömma om.

Samtidigt avfärdar de kritiken, eller som i det här fallet, undviker att svara på alla frågor.

Ett enkelt sätt att slippa ta ansvar för vad de egentligen tjänar sina miljarder på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN