Elsa Alm

Girlbossen är död – korka upp cavan

Synd bara att alla 21-åringar är besatta av På spåret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagens unga gillar att titta på På spåret mer än att festa.
Dagens unga gillar att titta på På spåret mer än att festa.

Ungdomsbarometerns senaste trendrapport är dyster läsning. Åtminstone om man hoppades på en roligare generation. När 90-talisternas girl boss-era äntligen verkar vara över hade man kunnat hoppas på en generation som är lite mindre karriärinriktad och som vill ha mer kul. Istället verkar varje generation bli mer och mer pretentiös.

I ungdomsbarometern beskrivs en ”nördtrend” bland unga, där det blir mer trendigt att plugga, dela boktips på sociala medier och klä sig som en universitetsstudent gjorde på 1900-talet. Var tredje ung vill dessutom uppfattas som intellektuell.

Snark.

Det verkar handla mer om att framställa sig som en bladvändande person, snarare än att faktiskt vara det. Bokläsningen ligger nämligen på samma nivå i denna generation som tidigare.

Det finns säkert många som gläds över att unga tycks leva mer hälsosamt och stillsamt. Jag är inte en av dem. Tvärtom tycker jag att det är trist att festandet verkar gå ner och att duktighet premieras.

Som att många av mina vänner vill sitta hemma och titta på På spåret på fredagar istället för att gå ut. Finns det ett värre sätt att tillbringa sin fredagskväll på?

Dagens unga är en väldigt trygghetssökande generation. Det är klart en effekt av att samhället dragit sig tillbaka och det har blivit svårare att få bostad och fast anställning. Man är dessutom van vid att kriser avlöser varandra och få unga tror att framtiden kommer att bli bättre.

Då borde det finns ännu mer anledning till att leva ut och lätta på trycket. Istället för att lägga upp femårsplaner på avanza eller leka smart på sociala medier.

När jag i framtiden ser tillbaka på mina år i 20-års åldern vill jag minnas att jag tog varje tillfälle att gå ut med mina vänner och att jag försökte uppleva allt det som livet har att erbjuda. Att jag hade så kul det bara gick. Inte att jag satt framför Kristian Luuk på fredagar.

Livet är fullt av måsten som det är. Vi tillbringar mestadels av vår tid jagandes efter ett liv som 99 procent av oss aldrig kommer att nå. Att bli rik eller göra karriär är inte heller en garanti för att bli lycklig, tvärtom.

Det finns en sägning som går “När man är yngre vill man ha åldern. När man är äldre vill man ha elden”. Därför borde vi njuta av elden medan vi kan.

För en dag kanske vi vaknar upp med endast åldern.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.