Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Stockholms vårdkris är Kristerssons ansvar

Irene Svenonius gör inget annat än duckar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Media fortsätter att rapportera om krisen i Stockholms sjukvård. Ideologin som drivit fram kaoset står Ulf Kristersson för, som nu också måste ta ansvar när Irene Svenonius duckar.
Media fortsätter att rapportera om krisen i Stockholms sjukvård. Ideologin som drivit fram kaoset står Ulf Kristersson för, som nu också måste ta ansvar när Irene Svenonius duckar.

”Låt proffsen styra vården”.

Så lyder underrubriken på Stockholms finansregionråd Irene Svenonius bok om sjukvården. Frågan är vilka de där proffsen är.

Den senaste veckan har läkare, sjuksköterskor och patienter larmat om en akut kris i Stockholms sjukvård. Särskilt akutmottagningen på Södersjukhuset har stått i centrum, där väntetiderna är uppe på 15 timmar.

Iréne Lindblad, som besökte akuten med sin 83-åriga mamma, kallade situationen för ”Gökboet”. ”Ett gott råd: Bli inte sjuk nu” skrev en av Södersjukhusets ortopedläkare, Uffe Hylin, på sin Facebook.

Initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop, som samlar vårdpersonal mot vårdkriserna, skrev i Dagens Medicin i december att de är livrädda för att patienter ska börja dö i deras armar.

Svenonius ”proffs” jobbar inte med patienter

Vittnesmålen från dessa proffs, som andas och lever mitt i sjukvården, duger ändå inte för Irene Svenonius. ”Vårdsituationen är under god kontroll” säger hon till Aftonbladet.

Svenonius föredrar i stället proffs som inte jobbar med patienter: ekonomer och konsulter som snickrat ihop hela den sjukvårdsmodell som nu havererar inför våra ögon.

Konsulterna och ekonomerna kunde fakturera skattebetalarna miljarder under bygget av lyxsjukhuset Nya Karolinska. Kostnaderna för projekten har nu blivit så höga att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har varslats.

För att sjukvårdsregionen skulle få ihop sin blödande budget blev 1300 personer av med sina jobb förra året. 600 varslades så sent som i november. Och nu står vi här. I en situation där kvarvarande personal skriker att problemet är att det inte finns tillräckligt med personal.

Övertro på privatiseringar

Men Svenonius lyssnar inte.
Nu är det faktiskt dags att den forna alliansen på riksplanet tar ansvar för sjukvården de bidragit till att skapa.

13 års alliansstyre i stockholmsregionen har lett oss hit, och övertron på privatiseringar och verklighetsfrånvända effektiviseringar är kärnan. Denna övertro genomsyrar partierna på riksplanet, men det är bara i Stockholm de fick en rejäl verkstad att experimentera i.

Svenonius duckar ansvar, lyssnar inte på sjukvårdspersonalen och kryper undan medias frågor. Men det verkliga ansvaret har hela tiden legat på partierna i sin helhet.

Ulf Kristersson leder den ideologiska falang som försatt stockholmarna i den här situationen. Hade han haft makten över hela landet hade Moderaterna drivit på för en havererad stockholmsmodell överallt. Alltså är han svaret skyldig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.