Mejla

Daniel Suhonen

Välfärden bör lära av Systembolaget

Människor älskar staten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varför ser inte staten till att sjukvård, skola, post, apotek och bilprovning återigen funkar lika bra som Systembolaget?
Varför ser inte staten till att sjukvård, skola, post, apotek och bilprovning återigen funkar lika bra som Systembolaget?

LEDARE

En granne frågade häromdagen om jag sett ett paket. Eller om posten kommit. ”Om de nu kommer längre”, sa hen.

Jag sa något stödjande.

Det är kris i Postnord. En tidigare välfungerande samhällsnytta avregleras till döds. På postkontoren talar man om andelen ”kvarligg”. Den del av det som ska delas ut som inte delas ut.

Nu ska servicen försämras ytterligare.

I höstas var det upphandlade kaosbolaget Apotekstjänst som förstörde vården i Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland. Hundratals operationer påverkades och fick ställas in när regionerna snålat och valt en billigare upphandling. Apotekstjänst var billiga klåpare som tidigare ordnat logistiken kring bandybollar.

Samma sak är det med järnvägen. Varje gång jag ska ta tåget får jag hjärtklappning. Alla förseningar har skapat en pavlovsk reaktion. Södertälje Syd är för mig alltid förknippat med att stå och vänta i ett utkylt stationshus och låna ut sin jacka till en nyfödd bebis.

Vi kan ta elen, Försvaret, Apoteken, Bilprovningen som alla blev sämre blev när samhället snikade sig ur sitt ansvar. Skolmarknaden. Vårdvalet. Det sinnessjuka PPM-systemet där skojarna på bolaget Allra tydligen inte gjort något fel.

Det avgörande felet är att staten dragit sig tillbaka och låtit odugliga roffare och vandaler med lägst anbud och stora utdelningsambitioner ta över. Inte sällan gränsande till ren korruption när politiker och höga tjänstemän byter sida och cashar in.

Thomas Bodström med båda händerna i syltburken på korruptionsåtalade Allra. Filippa Reinfeldt flippandes mellan rollen som moderatpolitiker och vårdlobbyist på Aleris. Avvecklandet av staten leder ofrånkomligt till korruption och kaos. Inte konstigt att förtroendet för politiken störtdyker.

Den enda verksamhet som går skadeslös ur kaoset är Systembolaget. Just på grund av att Systemet är ett monopol har den inte konkurrerats till dysfunktion. Varför skulle inte staten se till att sjukvård, skola, post, apotek och bilprovning återigen funkar lika bra som Systemet? Prickfritt utan vinstsyfte i hela landet på lika villkor?

När Moderaterna nu omgrupperar är det tydligt att staten är en del av planen. Man gick samman med Vänsterpartiet för att ge pengar till välfärden och stoppa en grotesk privatisering av Arbetsförmedlingen. Tittar man på Storbritanniens Boris Johnsson är hans plan att vinna arbetarklassens hjärtan med infrastrukturinvesteringar och utbyggd sjukvård. Kd lyfte som en raket 2018 med sitt löfte om att förstatliga sjukvården.

Människor älskar staten. Staten är det nya svarta.

Den som trovärdigast kan lova att återupprätta staten vinner nästa val.

Det är dags att ta tillbaka kontrollen, helt enkel.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jimmie moment” betyder mindre pengar till välfärd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilprovningen

Filippa Reinfeldt

Aleris

Postnord

Systembolaget

Allra

Apotekstjänst