Lotta Ilona Häyrynen

Ekonomin gav segern till Duda

Polska valet enorm förlust för frihet och demokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polens sittande president Andrzej Duda tog med knapp marginal hem segern i presidentvalet under söndagen.
Polens sittande president Andrzej Duda tog med knapp marginal hem segern i presidentvalet under söndagen.

Västra halvklotets politiska utveckling det senaste årtiondet skulle kunna läsas som en berättelse om polarisering. Det är stad mot land, kvinnor mot män, frihetliga värderingar mot högerpopulism.

Marginalerna är ofta jämna och de politiska vägvalen splittrar länder mitt itu. Så också i Polen, där sittande president Andrzej Duda under söndagen tog hem presidentvalet några knappa procent framför Rafał Trzaskowski.

Valdeltagandet blev ovanligt högt, och trots presidentämbetets symboliska roll sågs valet som ett ödesval för Polens framtid. Det är knappast konstigt.

Homofob kampanj

Dudas kampanj har präglats av homofob retorik och misstänksamhet mot EU. Under våren har Polens så kallade HBTQ-fria zoner skapat rubriker, liksom regeringspartiet Lag och Rättvisas hårdnackade inställning till bland annat aborter.

Under valkampanjens sista vecka anklagade Dudas anhängare Trzaskowski för att vilja "sälja landet till judiska intressen". Kanske säger det allt som behöver sägas om situationen i Polen.

Dudas seger är en seger för den katolska populismen i landet och cementerar Lag och Rättvisas makt kommande år. Resultatet är det en enorm förlust för nära hälften av landets befolkning som ville se ett öppnare och friare Polen under Warsawas borgmästare Trzaskowski.

Ett eko från Sverige

Trzaskowski har kritiserats för att inte ha lagt tillräckligt mycket fokus på väljare utanför städerna. Det låter som ett eko från både svenska och amerikanska valanalyser.

Duda har stärkt den polska ekonomin med direkt effekt på enskilda polska hushåll. I slutändan lär det vara vad som gav honom den knappa segern. Antisemitism och homohat i sig vinner nämligen inga val i Polen heller. Att garantera trygghet och bättre mat på bordet var Dudas starka hand.

Det måste vänstern ha med sig om man vill vinna några val i Europa. Vi måste ha frihet, demokrati och bröd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.