Mejla

Jenny Wennberg

Kärnkraftspopulism gynnar inte Sverige

Desperat höger gullar med kärnkraften

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor vurmar för kärnkraften av opinionsmässiga skäl.
Foto: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor vurmar för kärnkraften av opinionsmässiga skäl.

LEDARE

Det går dåligt i opinionen för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Därför är det inte särskilt konstigt att man nu ryar om att kullkasta energiöverenskommelsen från 2016 och kräver att förhandlingar om en ny överenskommelse inleds.

Även om högertrions krav motiveras av opinionsläget snarare än Sveriges behov är kravet inte bara dåligt. Den förra överenskommelsen lyftes fram som en seger för Miljöpartiet, men var i själva verket en seger för Moderaterna eftersom skrivningarna i princip innebar ett fortsatt kärnkraftsberoende.

Sveriges behov måste styra

Energipolitiken är ett område som kräver breda överenskommelsen, men också stabilitet. Det förstnämnda har riksdagspartierna levererat, men under de senaste 10 åren har stabiliteten inte funnits på plats. Istället har energipolitiken blivit bollen som sparkas mellan partierna i matchen om väljarna. Trots att Sveriges behov är vad som borde stå i centrum.

Det är inte ett seriöst förhållningssätt till ett för både konkurrenskraften och beredskapen direkt avgörande politikområde. Och uppenbarligen tycker Kristersson, Busch Thor och Sabuni att det ska fortsatta på det här sättet.

500 miljarder

Verkligheten är dock lyckligtvis kärnkraftstramsets främsta motståndare. Även om högern gillar kärnkraft, är kostnaderna för att bygga den så höga att fortsatt kärnkraftsberoende inte är ett realistiskt framtida scenario. Enligt beräkningar som nämnt i debatten skulle det kosta 500 miljarder kronor att ersätta våra åtta reaktorer, vilket motsvarar mer än halva summan av utgiftsposterna i statsbudget, för att få lite perspektiv på hur mycket 500 miljarder kronor faktiskt är.

Säkerhetsrisk

Ett fortsatt kärnkraftsberoende gör Sverige mer sårbart. Till skillnad från andra energikällor och en diversifierad energipark utgör kärnkraft tydliga måltavlor för terrorister. Det betyder att kärnkraften utöver alla de övriga problemen, som exempelvis slutförvaringen och de förödande konsekvenserna vid en olycka, dessutom är en inbyggd säkerhetsrisk.

Det finns helt enkelt många skäl till varför få andra än Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni vill prata om en både dyr och daterad energikälla.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.