Kristersson kommer att bli uppäten av Åkesson

En röst på M kommer bokstavligen vara en röst på Jimmie Åkesson och allt han står för

avAnders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ANDREAS BARDELL

Så anlände Moderaterna till slutstationen. Det samarbete med Sverigedemokraterna som Ulf Kristersson hela tiden sagt varit otänkbart är nu ett faktum.

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken. Innan valet lovade Ulf Kristersson henne att inte öppna den här dörren.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva, säger hon i dag till DN.

Hon har helt rätt, naiviteten är nästan osannolik. Men själv är jag inte ett dugg förvånad. Moderata opinionsbildare har sedan 2010 arbetat hårt för att göra SD till ett rumsrent parti. Anna Kinberg Batra öppnade dörren till Åkesson på glänt redan under sin tid och Ulf Kristersson har hela tiden sett ut att sträva mot detta mål.

Ändå ritar gårdagens möte om den politiska kartan. Ett högerpopulistiskt block är nu ett faktum.

"De som, dåraktigt, söker makt genom att rida på tigerns rygg slutar i dess mage" sa USA:s 35:e president John F Kennedy i sitt installationstal.

Nu försöker Ulf Kristersson göra just det. Men vart ridturen på SD:s rygg leder är osäkert. I veckans stora opinionsmätning från SCB samlar KD, SD och M inte majoritet. Enda chansen Ulf Kristersson har att bli statsminister är om Vänsterpartiet avsätter arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och därmed tvingar regeringen att avgå.

Annars väntar tre år av ökenvandring tillsammans med ett parti som är Svensk mästare i att ta moderaternas väljare. Gissningsvis kommer inte det flödet att minska när Ulf Kristersson nu officiellt godkänt partiet.

En sak är i varje fall helt säker. Eventuella broar till Centerpartiet som fanns kvar är nu officiellt brända. Även det liberala idéarv Moderaterna tidigare vårdade så ömt och som drog stora skaror liberala väljare i storstäderna slängdes på lågorna.

Socialdemokraterna kan i nästa val få den motståndare man drömt om. En röst på Moderaterna kommer bokstavligen vara en röst på Jimmie Åkesson och allt han står för.

Publicerad: