Kyrkopolitikerna låter som Ungerns diktator

Sverigedemokraterna storsatsar - vill ha en ”kyrka på socialkonservativ grund”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19 september är det kyrkoval. ”Opolitiska” högergrupper går till val på att avskaffa den interna demokratin
19 september är det kyrkoval. ”Opolitiska” högergrupper går till val på att avskaffa den interna demokratin

I måndags landade röstkorten inför kyrkovalet 19 september på hallgolvet hos fem miljoner svenskar. Förra gången röstade en miljon vilket är mer än någon annan medlemsorganisation i Sverige.

Men Svenska kyrkan är inte vilken organisation som helst. Den är tro och förlåtelse, gudstjänst och socialt arbete. Den är en av Sveriges största markägare och arbetsgivare för drygt 20 000 personer.

Och den har en klar röst i samhällsdebatten för medmänsklighet, omtanke och värme i en tid när dessa värden utmanas och trampas ner.

Svenska kyrkan är också vårt gemensamma kulturarv, bärare av traditioner som förlorar sig i historiens dunkel liksom av byggnader, musik och riter som format oss till det land vi är idag.

I kyrkovalet går Sverigedemokraterna till val för att ta över allt detta. Och eftersom bara var femte medlem i Svenska kyrkan röstade förra gången så har den yttersta högern en bra chans att få ett betydligt större inflytande.

Det skulle bli en annan kyrka, med andra värderingar och med en annan röst.
SD är inte den enda gruppen på högerkanten som vill få inflytande.

Posk - med det eufemistiska namnet "Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan" - går till val på att avskaffa den interna demokratin.

Inte för alla, men för exempelvis mig och några miljoner till som inte är regelbundna kyrkobesökare. Att läsa deras texter och debattartiklar är som att lyssna till ett tal av Ungerns diktator Viktor Orban eller av Donald Trump.

De vill skilja agnarna från vetet och låta sina egna stödtrupper rösta medan övriga stängs ute.

Så låter inte retoriken, självklart, utan de vill stoppa "partipolitik". Med "partier" menar de andra partier. Själva tänker de fortsätta.

Behöver jag påpeka att även SD på sikt kan tänka sig avveckla valen och införa en "kyrka på socialkonservativ grund".

Det finns för övrigt inte bara en "opolitisk" nomineringsgrupp i kyrkovalet, utan tre. De är synnerligen politiska, Öppen kyrka är vänster, Frimodig kyrka är ultrahöger och grundad av kvinnoprästmotståndare och Posk är alltså högerkonservativa.

Idén att avveckla demokratin för sina politiska motståndare ligger i tiden. En auktoritär högervåg sveper genom världen. Men det känns faktiskt helt absurt att vi i Sverige nästan på dagen 100 år efter att vi införde demokrati har den här debatten.

Så rösta i kyrkovalet redan idag om du är medlem.

Än så länge är det tillåtet.

***

Chatta om kyrkovalet med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men ställ dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt.

  Kyrkovalet är nästa söndag men förtidsröstningen är redan öppen.

  Vi kommer fortsätta skriva om de olika valfrågorna här på Aftonbladets ledarsida.

 • Kyrkan är en märklig organisation. Å ena sidan är det en medlemsdriven förening som bör ordna sina demokratiska val bland sina medlemmar. Å andra sidan är de ägare till en stor del av de geografiska ytor som alla, enligt lag har rätt att beträda. Där till ska läggas kyrkans fortsatt enorma inflytande över medborgarnas värdegrund. För mig som inte är med i Svenska kyrkan är konstruktionen tokig. Jag ser gärna att man delar på kyrkans ansvar och låter kommande val styra kyrkans religiösa frågor och låter t.ex. en myndighet råda över kyrkans allmänna tillgångar. Kyrkans makt är för stor.

  Henrik

  Även om Svenska kyrkan är Sveriges ojämförligt största samfund med nästan sex miljoner medlemmar är det trots allt en medlemsorganisation som finansieras av oss som är medlemmar genom medlemsavgiften.

  Så staten kan inte ta kyrkans egendom lika lite som den kan ta AIK fotbolls egendomar eller Volvos.

  Att kyrkan har inflytande över många människors värdegrund är en naturlig del i ett pluralistiskt samhälle.

  Vi har en sekulär stat men vi är inte ett sekulärt samhälle. Det har vi aldrig varit.

  Anders Lindberg
 • Kyrkan predikar kärlek och omtanke men samtidigt är Vatikan banken näst största aktieägare i Baretta vapen industrier.

  Kristendomen har ju väldigt mycket blod på sitt samvete och då inte bara mot andra trosinriktningar utan även mot andra förgreningar inom kristendomen.

  De senaste korstågen mot muslimska länder där även Sverige deltar för att stjäla deras naturtillgångar är det kristna värderingar ?

  Varför ska vi underhålla en medeltida ,vidskeplig syn genom att delta i något så verklighetsfrämmande som ett kyrkoval?

  Owe Sjöö

  Alltså, det är frivilligt att vara med i Svenska kyrkan. Vi har religionsfrihet sedan 1950-talet i Sverige.

  Så om du tycker tro är vidskeplighet så behöver du inte vara med. Men ändrar du dig är du naturligtvis välkommen.

  Sen, seriöst: du kan inte lasta Svenska kyrkan varken för vad Vatikanbanken gör eller korstågen.

  Anders Lindberg
 • Är det ok att sk progressiva krafter i majoritet tex beslutar att skriva om delar av Bibeln och skänka bort kyrkans tillgångar till staten, allt i demokratisk ordning?

  Ulf B.

  Nä, skriva om delar av Bibeln är det nog ingen som förespråkar. Och om du frågar mig så är det självklart inte någon fråga.

  Däremot måste Bibelns ord tolkas utifrån både sin traditionella betydelse och den tid vi lever i.

  Anders Lindberg
 • Hej,

  Om det finns medlemmar och nomineringsgrupperi Svenska kyrkan som inte vill ha politik... Varför finns det det flera olika "opolitiska" grupperingar som har olika politiska uppfattningar/ingångar. Hur hänger det ihop?

  Daniel

  Det var ju en bra fråga.

  Bakgrunden till hela systemet med nomineringsgrupper är ju egentligen att dessa "grupper" egentligen är partier. Men med ett annat namn.

  Ta Moderaternas grupp, den heter Borgerligt alternativ och skriver att den har en "allmänborgerlig värdegrund, men som är partipolitiskt obunden".

  Men gruppen hette tidigare Moderaterna i Svenska kyrkan och alla kontaktuppgifter, ledande politiker osv har kopplingar till Moderaterna.

  Det är alltså ett parti.

  De "opolitiska" nomineringsgrupperna/partierna har lika tydlig politik men inte lika stark organisatorisk koppling till partier eller andra.

  Det är skillnaden.

  Öppen kyrka har ett regnbågshjärta och ett samkönat par på sin hemsida. Frimodig kyrka har det inte.

  Det handlar självklart om politik. Så det "opolitiska" är båg.

  Anders Lindberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.