Ebba Busch ljuger om motstånd mot nazism
Ändrade på KD:s hemsida efter intervju
Den mustaschprydde komikern Groucho Marx har lämnat många bevingade citat efter sig. Ett av dem är: "Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra."
De orden passar in på Ebba Busch famösa intervju med Dagens Nyheter och Kristdemokraternas hantering av den efteråt. I artikeln säger KD:s partiledare att hon tycker det är ett underbetyg att ett parti med rötter i nazismen som Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen.
Att hennes slutsats av det resonemanget är att samarbeta med ett sådant parti är därför mycket underlig.
Men märkligare skulle det bli.
Twitter upptäckte ändringen
Hon påstår vidare i intervjun att Kristdemokraterna grundades som en motrörelse till nazismen. Det fick sopkvastarna på KD:s partikansli att jobba hårt. Personer på Twitter upptäckte snabbt att partiet hade ändrat sin historieskrivning på hemsidan.
Tidigare hade där stått att "Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget som en motreaktion till nazism. I Sverige bildades KD några år senare av andra skäl".
Efter att DN-intervjun publicerats hade någon i stället skrivit: "Vi är stolta över vår historia som vilar på två ben; den europeiska antinazistiska och den svenska folkrörelsebakgrunden".
I ett uttalande till Dagens Nyheter förklarar KD att korrigeringen inte är några konstigheter. De bara uppdaterar hemsidan löpande.
Jo, tjena.
”Min sanning” som ideologi
Idag har det blivit allt vanligare att tala om "min sanning". Politiker som Donald Trump har gjort det till en del av sin ideologi. Passar inte budskapet efter verkligheten är det verkligheten det är fel på.
Ebba Busch är dessvärre inte den första i Sverige som försöker finputsa sitt partis historia.
Som bekant hade ju Jimmie Åkesson ingen aning om att SD var ett rasistiskt parti när han blev medlem på 1990-talet. Det var bara deras EU-motstånd han tilltalades av.
Moderaternas tidigare partisekreterare Sofia Arkelsten sa för tio år sedan att hennes parti var med och genomförde fri och lika rösträtt i Sverige och var emot apartheid i Sydafrika.
Det var ren och skär historieförfalskning. Men kanske tänkte hon att åtminstone någon skulle köpa skönmålningen.
Fakta och åsikter
Det här är en farlig utveckling i ett allt mer fragmentiserat samhälle där många lever i sina egna informationsbubblor. Fakta och empirisk forskning ställs mot åsikter och påståenden, som om båda vore lika mycket värda.
Att Ebba Busch inte känner till några av den svenska litteraturhistoriens mest kända verk är en sak. Men att inte kunna sitt eget partis historia är faktiskt bedrövligt. Då är det inte heller så konstigt att hon förhåller sig lättvindigt även till partier som otvivelaktigt har nazistiska rötter.