Daniel Suhonen

Ge hela arbetarklassen sex timmars arbetsdag

Dags att låta tidsrevolutionen corona skapat gälla alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla yrken och individer som inte kan flexa hemifrån är ett rimligt krav.
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla yrken och individer som inte kan flexa hemifrån är ett rimligt krav.

Det är något med den här pandemin och klassblindheten som gnager i mig.
Redan efter sommaren, när den fjärde vågen var otänkbar, var det som om denna djupt empatistörda klassblindhet bara exploderade.

Kanske är det problemet med den svenska linjen. Inte restriktionerna i sig, utan frånvaron av förmåga att leva sig in i att de flesta människor inte är övre medelklass.

När råden att låta personal som kan arbeta hemifrån upphörde i höstas var det många i medelklassen som inte ville tillbaka. Tillbaka till tidiga lämningar och sena hämtningar på förskolan. Resor fem dagar i veckan till arbeten som lika gärna kan göras på distans. Kanske till och med bättre.

Corona har förändrat oss

Corona har förändrat oss. Fått oss att se andra värden. Att vård är viktigt. Att samhället behövs. Kanske föds rent av en liten ekosocialist i somliga.

För många har hemarbetet varit ett helvete. Dålig arbetsmiljö. Den sociala kontakten till andra människor som brutits. Att jobba hemma har varit ett sätt att minska smittan och en akt av solidaritet med dem som måste åka till jobbet.

Men när kontorsarbetarna kunde börja återgå till de fysiska arbetsplatserna var det många företag och myndigheter som meddelade lite försiktigt, som en nysning i armvecket, att man lagt om sina rutiner. Hemarbetet kunde fortsätta ett par dagar i veckan, även efter pandemin.

Så hade 100 års arbetsliv gjorts om på några månader.

En revolution.

Makten att bestämma

På vissa jobb skedde det av smittskäl. På andra av utrymmesskäl. Men de flesta öppnade för att det innebar en maktaspekt. Makten att bestämma, var, när och hur arbetet skall utföras ökar den enskilde anställdes inflytande. Livspusslet som varit frånvarande i debatten återuppstod. Detta var bra för balansen mellan arbete och fritid, sades det. Klokt så.

Men återigen var det lite mer åt de som redan har det hyggligt.
Hela klassamhällets dynamik simmade ur bild igen. Som så många gånger under pandemin.

Vem tar ansvar för livspusslet för dem där hemarbete inte är något alternativ? Där livets många åtaganden och plikter ska hanteras med lägre lön och där man måste ansöka i förväg med löneavdrag för att gå och vaccinera sig eller besöka tandläkaren.

Vissas tid mer värd

De vanliga jobben i industri, transport, bygg, städ, service, handel, och stora delar av den offentliga välfärden bygger på att du är på jobbet givna timmar.
Hemarbete är det nya normala för mellanskikten med laptop.

Men hur ser vi till att inte en mycket stor orättvisa uppstår här? Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla yrken och individer som inte kan flexa hemifrån är ett rimligt krav.

Att inte göra det är att säga att människovärdet är olika och att vissas liv, tid och livskvalitet inte spelar någon roll. Det är dags att låta tidsrevolutionen corona skapat gälla alla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.