Jonna Sima

Är du vaccinerad, Jimmie Åkesson?

Vaccinmotståndet uppmuntras av SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var förkyld vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen 2020. Om han har tagit coronavaccinet idag är fortfarande oklart.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) var förkyld vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen 2020. Om han har tagit coronavaccinet idag är fortfarande oklart.

I Finland ökar återigen smittspridningen av coronaviruset. Pandemin är därmed inne i sin femte våg och hela landet har blivit rödklassat, vilket innebär att den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC avråder från resor dit.

Den främsta orsaken till den ökade smittspridningen är att finländarna inte har gått och vaccinerat sig i tillräckligt stor utsträckning. Landet har lägst vaccinationsgrad av samtliga nordiska länder.

Majoriteten ovaccinerade

I Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt är nästan samtliga intensivvårdsplatser upptagna av patienter med covid-19. Två tredjedelar av dem är ovaccinerade medan tjugo procent beräknas ha tagit bara den första dosen av vaccinet.

Precis som i många västländer följer vaccinationsviljan i Finland parti- och klassgränser i samhället. Personer med lägre utbildning är mer skeptiska till att ta vaccinsprutan. Högerpopulistiska politiker och partier världen över har också bidragit till att sprida konspirationsteorier om faror med vaccinet.

Finland är inget undantag, där har Sannfinländarna deklarerat sig som högljudda vaccinmotståndare.

Kallar vaccinet ”giftspruta”

Deras svenska systerparti är inte sämre. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är minst fyra av SD:s riksdagsledamöter ovaccinerade. Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson berättar i artikeln att han är en av dem. En annan är Roger Richtoff, som kallat vaccinet mot covid-19 för en giftspruta och varnar för att barn ska vaccinera sig i ett inlägg på Facebook.

Mattias Karlsson, som brukar beskrivas som SD:s chefsideolog, var nyligen inlagd på sjukhus med svåra covid-19-symptom. Även han var ovaccinerad och angav tidsbrist som anledning till att han inte tagit vaccinsprutorna. De allvarliga konsekvenserna av Karlssons beslut borde vara en varning för alla som tvivlar på vaccinet.

Åkesson borde kliva fram

Jimmie Åkesson gick ut redan i våras och uppmanade sina vaccinskeptiska väljare att ta sprutan. I en intervju med Expressen sa han att han funderat på att spela in en video när han själv blir vaccinerad för att inspirera andra.

Men hittills har SD-ledaren varken gjort någon video eller gått ut med om han är vaccinerad mot covid-19 eller inte.

Med tanke på den rådande antivax-stämningen i den egna partigruppen i riksdagen borde Jimmie Åkesson kliva fram och ta ett ledaransvar. Det viktiga riksdagsarbetet ska inte behöva påverkas negativt för att några sverigedemokrater hellre lyssnar på foliehattar än på vetenskapen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.