Vad gjorde S medan skolan havererade?

Nytt förslag minskar pengar till friskolor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag föreslår Magdalena Andersson (S) och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) att kommunala skolor ska få en större del av skolpengen. De har förstått att Sveriges skolsystem är världsunikt pinsamt, och något behöver göras.

Det finns både bra och dåliga friskolor. Men det som skett när vi tillåtit dem att etablera sig fritt är att skolsegregationen ökat. Samtidigt mjölkas kommunala skolor på resurser. Att försöka komma åt problemet genom att fördela om skolpengen är därför ett bra steg på vägen.

Väljer elever

I dag kan friskolor välja vilka elever de vill ta in. De kan säga nej till mer resurskrävande barn för att rikta in sig mot mer högpresterande. Dessutom har det visat sig att friskolor delar ut glädjebetyg, det vill säga att betygen är högre än kunskapsnivån. Det har använts som ett sätt att locka till sig föräldrar och elever.

I dagens presskonferens förklarar Andersson (S) varför de vill fördela om skolpengen. Det handlar om att kommunala skolor som tar större ansvar också ska få rätt resurser. Om en friskola lägger ner tvingas kommunala skolor erbjuda eleven en plats.

Vi har redan sett exempel på hur friskolor plötsligt lägger ner en fredag och på måndagen står eleverna utan klassrum. Vi har sett hur vinsten går före undervisningskvaliteten och hur argumentet om valfrihet trasats sönder. Valfriheten gällde tydligen inte alla elever.

Men så länge det finns miljarder att tjäna på svensk skola, så kommer vi ha kvar det här systemet. Ett system vi är ensamma i världen om.

Stort missnöje

I Sverige är missnöjet stort när det gäller marknadsskolan. Åtta av tio svenskar är emot vinstuttag i skolan. Samtidigt har Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan tjänat en miljard på svensk skola.
Marknadsskolan infördes för ungefär 30 år sedan. En stor del av tiden sen dess har Socialdemokraterna regerat. Man kan på goda grunder fråga sig varför de inte har gjort något åt det här tidigare.

I regeringens förslag handlar det dock inte om att stoppa vinstdrivande aktiebolag att driva skolor, utan att de helt enkelt ska få mindre pengar. Kanske är det därför Academedias aktiekurs gick upp efter beskedet, de hade kanske förväntat sig ett mer långtgående förslag?

Vad det kommer leda till är oklart. Men visst är det bra att Socialdemokraterna lägger fram konkreta förslag för att lösa problemen med marknadsskolan. Magdalena Andersson lovar nu en offensiv mot marknadsskolan. Dagens förslag kan vara en bra början.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.