ÅSIKT

Socialdemokraten som bytte sida

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET /85527
Gudrun Schyman och Annelie Nordström.

avEva Franchell

LEDARE

Helt klart har hon tröttnat på Socialdemokraterna.
Förra Kommunalordföranden Annelie Nordström lämnade partiet redan i somras. Efter 45 år som partimedlem avfärdar hon nu Socialdemokraterna som ett taktiserande etablissemang utan rörelse.

I stället kommer hon i dag ut som medlem i Feministiskt initiativ. Annelie Nordström basunerar ut sitt partibyte i stor stil, med både artikel på DN Debatt och en presskonferens med Gudrun Schyman.

Vardagliga frågor

Med hjälp av Annelie Nordström hoppas Gudrun Schyman ta sig ända in i riksdagen och varför inte. Annelie Nordströms första uppgift blir att skriva ett kommunalpolitiskt program. Det kommer att handla om skolan, äldreomsorgen, bostäderna och tillgången på mark och vatten. Vanliga vardagliga frågor som berör människor vare sig de bor i förorten eller i glesbygden.
– När människor upplever att ingen lyssnar eller ser deras vardagsproblem och är beredda att göra något åt det, tappar många tilliten, skriver Annelie Nordström i sin debattartikel.
– Alla som tror på politik och demokrati och upprörs över Sverigedemokraternas ökade stöd behöver ett bättre alternativ än de etablerade partierna.

Lågavlönade kvinnor

Medan Moderater och Socialdemokrater ropar på lag och ordning väljer feministerna satt satsa på mjuka frågor som ligger nära människor.

Helt uppenbart vill Feministiskt initiativ vända sig till de människor som känner frustration, de som i USA röstade på Donald Trump och som här i Sverige valt att gå till SD. Gudrun Schyman vill också förändra pensionssystemet, Feministiskt initiativ satsar på de äldre, på de lågavlönade kvinnorna. På Annelie Nordströms gamla medlemmar.

Hotar regeringen

Gudrun Schyman hoppas att fler erfarna medlemmar som Annelie Nordström kan locka de väljargrupper som tröttnat på etablissemanget. I bästa fall kan Feministiskt initiativ ta väljare från Sverigedemokraterna. Men de riskerar också att erodera den rödgröna regeringen som kan tappa kvinnliga väljare som tröttnat på dåliga villkor och kaos i välfärden.
Annelie Nordström fick lämna Kommunal efter vidlyftig representation och stora rubriker. Nu rör hon om i grytan igen. Stefan Löfven kan inte avfärda henne den här gången.
En feministisk regering måste ta kvinnorna på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM