Mejla

Lina Stenberg

Anderssons vårbudget – medicin mot SD:s gift

Viktigt att satsa på integration när alla skriker om asyltak

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson presenterar en budget som kan kallas ”integration, integration och integration”.
Magdalena Andersson presenterar en budget som kan kallas ”integration, integration och integration”.

LEDARE

Under förmiddagen lämnades traditionsenligt vårbudgeten över från finansministern till riksdagens talman. Vid en livesänd pressträff etiketterade Magdalena Andersson budgeten med "jobb, jobb och jobb".

Och det är ju helt rätt fokus, när pandemin hunnit pågå ett år och krisens verkningar blir allt mer skönjbara.

Ganska ofta anklagas partipolitiken för att har spelat ut sin roll och att det är för små skillnader i politiken. Men lyssnar man på Andersson och läser man siffrorna i tabellerna blir det tydligt hur fel sådana påståenden är.

En S-budget gör skillnad

För det här är helt klart en budget från en socialdemokratiskt ledd regering.
Detta blir inte bara tydligt eftersom möjligheten till jobb så tydligt står i fokus. Kanske ännu mer märks det i analysen av vilka som räknas. Vilka liv som man vill förbättra med satsningarna.

Det handlar om att särskilt se till de människor som lever på eller nära marginalerna. Som satsningarna om höjt bostadsbidrag och sommarjobb till ungdomar.

Hela 1,8 miljarder går till att ge jobb till människor som står långt från arbetsmarknaden. En halv miljard satsas på matchningstjänster, extratjänster eller introduktionsjobb. Dessa stöd hjälper ungdomar och personer med funktionsnedsättningar. Men kanske allra tydligast är detta en satsning för personer med utländsk bakgrund.

Etiketten på budgeten hade lika gärna kunnat vara: "integration, integration och integration". För det är det vad satsningarna i stort går ut på.

Just integration har varit något den sittande regeringen kritiserats för, liksom regeringar före den. Och någonstans har slutsatsen av den kritiken blivit en vattendelare i svensk debatt.

SD har länge påpekat att den misslyckade integrationen rättfärdigar en minskad invandring. Men nu är de inte längre ensamma med den ståndpunkten. Nu instämmer hela högern liksom delar av den politiska mitten i att "vi måste integrera dem som är här först".

Integration behövs

Det är bara det att Sverigedemokraterna ju inte alls har för avsikt att släppa in fler invandrare om integrationen skulle lyckas, något de knappast hymlar med.

Kontentan blir att så länge integration fortsätter att vara misslyckad så finns argumenten för stängda gränser. Så vilka incitament har högern att satsa på integration?

Svaret är noll.

Alltså är motsatsen – att påstå att integration är viktigt – kanske det mest radikala ställningstagandet i svensk politik 2021. Att dessutom satsa miljarder på att invandrare får jobb – bra jobb med rimliga löner – är närmast extremt från högerns perspektiv.

Vårbudgeten kommer givetvis inte lösa alla problem, men riktningen som regeringen pekar ut är viktig. Iinte bara för att fler människor ska få jobb.

Att göra integration till praktisk politik och faktiskt förbättra människors liv kan vara den bästa medicinen mot SD:s giftiga retorik och samhällets farliga polarisering.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart missnöjet ökar när politikerna inte bryr sig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Integration

Migrationspolitik

Sverigedemokraterna

Magdalena Andersson

Vårbudgeten

Integrationspolitik

Riksdagens talman