Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Lämna inte unga afghaner i sticket

Bra att anpassa lagen efter läget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gymnasielagen har inte funkat som den var tänkt, men det är inte en ursäkt att lämna de ensamkommande unga afghanerna i sticket.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Som flykting i Sverige ska man inte tro att något kommer gratis. "De som går i skolan, inte begår några brott och sen etablerar sig på arbetsmarknaden får stanna i Sverige", som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till SVT.

Den som vill ha uppehållstillstånd måste göra sin plikt först.

Då är det bara rimligt att försöka skapa rättvisa förutsättningar för de som vill leva upp till kraven. Regeringen förutsåg inte coronaviruset när tidsgränsen på att ha skaffat ett jobb sattes till sex månader. Det gjorde ingen annan heller.

Gymnasielagen är inte en tillfredsställande lösning på de många afghanska ensamkommandes problem

Men nu står vi mitt i pandemin och letar efter ventiler för de som drabbas hårdast. Däribland de många afghanska ensamkommande som nyss gått ut gymnasiet och nu måste skaffa sig ett jobb för att få stanna i Sverige.

Möjligheterna att hitta en anställning på kort tid har blivit närmast obefintliga sedan coronaviruset kom till Sverige. Mängden arbetslösa har ökat lavinartat sedan i mars och Arbetsförmedlingen befarar att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Myndigheten ser framför sig en arbetslöshetsnivå på 9,4 procent under 2021. Antagligen tar det flera år innan vi är tillbaka på nivåer som motsvarar de som gällde när gymnasielagen drevs igenom.

En långsam utvisning

Det är svårt även för den etablerade svenska medborgaren att hitta ett långvarigt arbete på den tiden, en förutsättning för att få uppehållstillstånd är ju att anställningen varar i två år.

Då är det inte konstigt att anpassa lagen efter läget, vilket är regeringens intention. Förslaget är alltså inte så förkastligt som Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiske talesperson Jonny Cato vill få det att framstå.

Det ska för övrigt inte glömmas bort att Centern varit med och drivit på en lagändring av just de här anledningarna. Nu gör de plötsligt en kovändning.

En poäng har ändå Centerpartiet. Gymnasielagen är inte en tillfredsställande lösning på de många afghanska ensamkommandes problem. Eftersom möjligheten att få jobb kan ändras snabbt får de snarare en långsam utvisning än en möjlighet att stanna.

Men det är inte en ursäkt att lämna de ensamkommande mer i sticket än vad de redan är.


Centerpartiet säger nej till regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen, efter att ha drivit på en lagändring själva. Är inte en viss lättnad bättre än att inte göra något alls? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Det går bra att skriva inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Gymnasielagen är ett grymt skämt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Centerpartiet

Morgan Johansson

Regeringen

Sverige

Annie Lööf

Arbetsförmedlingen