Mejla

Lina Stenberg

Fuck-off kapital ger ingen jämställdhet

Annie Lööf klasshånar kvinnor utan buffert

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf uppmuntrar till en kultur för sparande. Men hur ska människor med C:s tilltänkta låglönejobb kunna spara?
Annie Lööf uppmuntrar till en kultur för sparande. Men hur ska människor med C:s tilltänkta låglönejobb kunna spara?

Kanske var det otippat att försommarens politiska snackis skulle vara Magdalena Anderssons förslag om ett tre-miljonerstak på ISK-konton. Att ämnet skulle bli en angelägenhet också för småsparare.

Indignationen bland landets djupt troende nyliberaler slog snabbt nya rekord när förslaget nyligen presenterades. Twitter översvämmades av utspel om den rödgröna regeringen socialismfasoner och Sovjettakter.
En som tagit tillfället att hitta en egen nisch i frågan är Annie Lööf.

Antagligen djupt besvärad av att ofrivilligt delas in i vänsterblocket när hjärtat finns kvar i Alliansen.
Här ska inga skatter höjas – de ska sänkas. Och med pedagogisk stämma – om än med illa dolt klassförakt – förklarade hon vitsen med sparande.

"Det är för att få igång en kultur hos människor att faktiskt lägga undan en liten del av sin lön för att kunna spara för framtiden", som Annie Lööf sa till SVT.

Kultur. Spara för framtiden. Faktiskt.

Men som så ofta annars med Annie Lööf och Centerpartiet är det hela både verklighetsfrånvänt och djupt fördomsfullt.

Vill vi nå jämställdhet på bred front är privat sparande fel väg att gå, detta säger sig egentligen självt.

Inspirerade av sin ledare ojades snabbt Centerkvinnor igång i samma tankebanor. Här startades en hashtag i ett försök att vara ett med sin samtid. Med #mittisk delar de förorättade delningsbilder och berättelser om den mänskliga rättigheten att kunna spara förmånligt utan skatt. Och kampanjen utgår från Anne Wibbles gamla förslag från 90-talet.

"Alla bör ha en årslön på banken", eller ett fuck-off kapital som det lite mer modernt kallas. Och detta är univerallösningen enligt C-kvinnor.
Hur ska vi lösa de ökade klyftorna? Hur ska mäns våld mot kvinnor bekämpas?

ISK är inget annat än en förkortning för fuck-off, om någon nu undrar.

Men det Annie Lööf och Centerkvinnor i sin övre medelklassbubbla inte orkar bry sig om är hur deras egen politik faktiskt hindrar människor från att spara. Särskilt kvinnor.

Redan i dag vet vi att var femte kvinna i Sverige saknar någon form av buffert. Att hälften av landets kvinnor inte klarar tre månader utan inkomst om något händer. Och tydliga skillnader syns beroende på klass och familjesammansättning. Ensamstående mammor är bland de vanligaste som tvingas söka medel från Frälsningsarmén vid oväntade utgifter.

Får C som de vill med sin politik kommer dessa bli ännu fler. För svenska ingångslöner är för höga och låglönejobben för få enligt partiet. Med Annie Lööfs politik blir ett dra-åt-helvete-konto en lyx för ännu färre.

Vill vi nå jämställdhet på bred front är privat sparande fel väg att gå, detta säger sig egentligen självt. Det är ett hån mot alla kvinnor som bara kan drömma om en buffert för att nå självständighet.

ISK-konton löser inga samhällsproblem. Skäliga löner och en trygg välfärd däremot, och för detta kan skatter på miljonärssparande vara fullt rimligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.