Mejla

Jonna Sima

Ni offrar barnen för er lockdownpolitik

Nu vill Annie Lööf stänga ännu mer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf tycker att Sverige bör stänga ned samhället i 2–3 veckor för att minska smittspridningen.

LEDARE

"Vi riskerar att förlora en hel generation". Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, ödesmättade ord får det att suga till i magen. I en intervju med TT förklarar han att pandemin riskerar att lämna en hel generation av traumatiserade barn och ungdomar efter sig.

Ingen har gått oberörd under den oerhörda pandemin som hittills har kostat mer än 13 000 svenskars liv. Många har blivit svårt sjuka, uppsagda från sina jobb, permitterats och sett sina företag gå under. Den sociala distanseringen och hemarbetet har gjort oss alla mer isolerade och ensamma.

Bris larmar om ökad ohälsa

Även om barnen inte har drivit pandemin eller själva drabbas mycket av själva covid-19 har de fått betala ett högt pris under det gångna året.
I dag presenterade Bris, Barnens rätt i samhället, sin årsrapport för 2020 och det är bekymmersam läsning. Antalet samtal till Bris ökade med 16 procent förra året jämfört med 2019. Framför allt är det samtal om psykiska besvär, fysiskt och psykiskt våld som har ökat markant. Bris konstaterar att pandemin har förstärkt utsattheten för barn i hemmet, särskilt för de som redan innan levde med våld hemma.

FHM:s Johan Carlsson säger att den här utvecklingen dessvärre inte är oväntad och att myndigheten därför har varit tydlig med att åtminstone grundskolan inte skulle stängas ned.
– Ju hårdare restriktioner desto mer drabbas barnen, konstaterar han.

Lööf vill se en lockdown

På DN Debatt i dag skriver två ekonomer att Sverige har klarat sig bra under coronapandemin - både vad gäller överdödlighet och samhällsekonomi – jämfört med andra europeiska länder. Trots det finns det en stark opinion som förespråkar hårdare nedstängningar. Senast var det Annie Lööf som i Agenda i söndags sa att hon ville se en lockdown i två-tre veckor. Hon tycker att regeringen varit alltför senfärdig och borde sluta "smådutta".

Att någon som kallar sig liberal vill se hårdare statlig styrning och fler restriktioner är förvånande men inget nytt i cornapandemin. Dagens Nyheters liberala ledarsida har också varit stark förespråkare för det.

Håll skolor och fritidsaktiviteter öppna

Och visst, det är möjligt att smittspridningen skulle minska om vi stängde alla skolor, föreningslokaler, skidanläggningar, varuhus och restauranger. Men vi vet också nu hur den allvarliga baksidan ser ut: Fler barn råkar illa ut i hemmen.

Den svenska strategin med stort eget ansvar är nog inte så dum trots allt.

Smittspridningen är fortfarande stor och vaccineringen går långsamt. Ändå bör vi försöka hålla både skolor och fritids- och idrottsaktiviteter för barn och ungdomar igång. I slutändan handlar det om en hel generations framtid.

Sedan texten publicerades har Annie Lööf varit i kontakt med Aftonbladets ledarsida.

Centerpartiet vill inte stänga skolor och hon tyckte att man fick intryck av detta i texten.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Att Svenonius sumpar vaccinet är katastrof

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Barns hälsa

Psykisk ohälsa

Våldsbrott

Bris

Vaccin