Mejla

Ingvar Persson

Sjukvårdens brister kan hota julfirandet

I en pandemi behövs nationell styrning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansens gruppledare i Stockholmslandstinget Anna Starbrink (L), Gustav Hemming (C), Ella Bohlin (KD) och Irene Svenonius (M) besöker Brommaplans vårdcentral 2017.

Alliansens gruppledare i Stockholmslandstinget Anna Starbrink (L), Gustav Hemming (C), Ella Bohlin (KD) och Irene Svenonius (M) besöker Brommaplans vårdcentral 2017.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Johan Karlsson på Folkhälsomyndigheten hoppas att vi ska kunna fira jul med familjen. Kanske till och med far- och morföräldrar kan komma på besök.

Några stora släktträffar kommer det däremot inte att bli den här julen.

Det är där experterna på den pandemi som fortfarande rasar befinner sig, vid julen. De hoppas att barnbarn och far- eller morföräldrar ska kunna titta på Kalle Anka och äta julskinka tillsammans. Det kan gå, om vi alla håller oss till den där ramsan vi kan vid det här laget. Tvätta händerna, håll avstånd och visa folkvett.

Att alla inte tänker riktigt som experterna vet vi. Man är trött på undantag, begränsningar och restriktioner. När kulturminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren i torsdags tvingades säga att publikgränsen på 50 ligger kvar möttes det av vrede från kultur- och idrottssverige.

Ser dystert ut

Andra, som kristdemokraterna Ebba Busch och Ella Bohlin, tycks avveckla restriktionerna på egen hand. Idrottslag har drabbats och från flera högskolor rapporteras om klustersmitta, ibland efter insparksfester.

Smittspridningen ökar, om än från låga nivåer. Ärligt talat, det ser dystert ut för julen.

Myndigheternas strategi för att möta pandemin går i dag ut på att isolera och slå ner utbrott där de inträffar. Veckans möjligheter till lokal anpassning av reglerna är en följd av detta. Rekommendationen om att familjen till den som är smittad ska stanna hemma en vecka är en annan.

Allt detta förutsätter dock att vården gör rätt prioriteringar. Ska kluster av smitta kunna slås ner måste den som är sjuk kunna testas. Smittspårningen behöver fungera och enkla saker som intyg för smittbärarpenning får inte vara ett hinder.

Behövs nationell styrning

När Sveriges Radio i veckan frågade landets regioner om de nya rekommendationerna svarade bara hälften ja.

Några hoppades komma igång snart och tre, bland annat Ella Bohlins Stockholm, kunde inte ge något besked alls.

Ella Bohlins problem är kanske inte vad hon gör när hon är ledig, utan vad hon inte gör på jobbet.

Precis som i våras tycks det alltså som regionernas oförmåga står i vägen för den nationella strategin mot viruset. Det duger faktiskt inte. I en pandemi skulle vi behöva en nationell styrning av vården.

Mor- och farföräldrar vill få fira jul med sina barnbarn.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Korruption i välfärden borde bli en valfråga

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Ella Bohlin

Ebba Busch

Jul

Irene Svenonius

Sjukvård