Mejla

Ingvar Persson

Svenska politiker kan lära sig av landslaget

Den som tror på en uppvisning i harmoni vet inget om Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Matchen mot Slovakien.
Matchen mot Slovakien.

Andriy Shevchenkos ukrainska fotbollslandslag kan bara hoppas att tre poäng kommer att räcka. Kanske blev pressen inför matchen mot Österrike i går för stor. Laget representerar trots allt ett land som delvis är ockuperat och som befinner sig under militärt angrepp i detta nu.

Matchtröjorna med den mycket diskreta siluetten av landet blev i alla fall en hälsning till grannen i öster. I Ryssland blev man rasande över att Krim fanns inritat.

Jarmolenko och de andra ukrainska spelarna kan dock glädja sig åt en sak. Efter Danmarks överkörning har det ryska laget inte ens teoretiska möjligheter till avancemang.

Den som inbillar sig att EM i fotboll inte handlar om politik kan ärligt talat varken något om fotboll eller politik. Och den som föreställer sig att ett stort mästerskap i Europa 2021 skulle kunna bli en manifestation av harmoni och förbrödring kan inte särskilt mycket om Europa.

Nu klockan nio blåser domaren igång matchen mellan Skottland och Kroatien. Oddsen är emot Skottland, men kanske spelar det inte så stor roll. Det skotska landslaget har redan åstadkommit det deras landsmän hoppades när man i fredags spelade 0-0 mot England. På Wembley dessutom.

Tror någon att det resultatet inte kommer att tolkas i ljuset av Skottlands självständighetssträvan?

I morgon kväll hade arrangörerna av matchen mellan Tyskland och Ungern planerat att låta stadion i München lysas upp i regnbågens färger under matchen mot Ungern. Av detta blir det dock inget. UEFA säger nej. Ungerns beslut för en vecka sedan att förbjuda "främjande" av homosexualitet gör till och med ett litet uttryck för tolerans och medmänsklighet kontroversiellt.

Fegt av UEFA. Vi får väl hoppas att det tyska laget kan låta resultatet bli en markering.

I morgon ska också Spanien försäkra sig om avancemang. Och man gör det med ett landslag där inte en enda av spelarna kommer från den djupa statens och den gamle diktatorn Francos favoritklubb, Real Madrid.

Slovakien borde vara en munsbit, men de spanska stjärnorna har bara fått med sig oavgjorda resultat efter matcherna mot Polen och Sverige.

Samtidigt pågår den strid på spansk hemmaplan. Premiärminister Pedro Sánchez bekräftade i går att regeringen tänker benåda nio katalanska politiker som nu sitter av fängelsestraff på mellan nio och tretton år. Deras brott? Folkomröstningen om katalansk självständighet för fyra år sedan.

En stat som måste hållas samman med långa fängelsestraff har kanske inte gjort sig av med alla skuggor ur det förflutna.

Spaniens högerpartier och centralmaktens apparat är rasande över den kommande benådningen. Frågan är om de ändå kommer att glädjas om Jordi Alba eller Sergio Busquets från Barcelona lyckas ta de tre poäng som den spanska självkänslan behöver? Och vilken reaktion det skulle bli om ett lag utan spelare från Real skulle misslyckas?

Man har de kvalitéer som tidigare fört svensk fotboll långt

Det går inte att skriva om fotboll och politik utan att också skriva några rader om Sverige. Vi befinner oss trots allt mitt i en regeringskris. För fotbollslaget går det bättre. Redan innan den sista matchen mot Polen har man säkrat avancemang.

Det har varit långt ifrån självklart. Efter Zlatan Ibrahimovics knäskada har Sverige ett lag utan riktigt stora världsstjärnor. Å andra sidan har laget visat att man har de kvalitéer som tidigare fört svensk fotboll långt. Laganda, arbetsmoral och sammanhållning till exempel. Och dessutom respekt för en ledare som talar dialekt, uppträder i ledig klädsel och ogillar surpuppor.

På något sätt känns det som politikerna kan ha något att lära.

På lördag är det dags för slutspel. Och Sverige kommer att vara med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.