ÅSIKT

Kinberg Batras förtroende kan bli Björklunds mardröm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET /85527
LEDARE

På torsdag om två veckor startar Konstitutionsutskottet, KU, sin granskning av regeringens hantering av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. Under ett halvår kommer processen pågå och i juni nästa år är det klart, några månader innan riksdagsvalet

– Det blir en stor och omfattande granskning som behöver gott om tid, har KU:s ordförande Andreas Norlén (M) sagt till TT.

En förändrad bedömning

Den politiska processen tar inte några sådana hänsyn.

Två ministrar har redan avgått under hot om misstroende. En tredje - försvarsminister Peter Hultqvist - kan bli avsatt av riksdagen i september ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”, som högeroppositionen formulerat det.

Det där har lästs som att Centerpartiet och Liberalerna vill ha en nödutgång. Det förekommer ju uppgifter om att C och L inte vill kasta ut Hultqvist, och partiernas väljare verkar inte heller särskilt intresserade av det. Rent sakligt har ju de ju inte heller på fötterna när man talar om att försvarsministern måste bort.

Samtidigt har Anna Kinberg Batra snickrat på något nytt som skulle kunna framkomma. I går skrev M-ledaren på Dagens Nyheters debattsida att Löfven medvetet avsagt sig ansvar för kriser genom att flytta det så kallade kriskansliet från statsrådsberedningen till justitiedepartementet. Det har, menar Kinberg Batra, skadat Sverige. ”Vi kan inte ha en statsminister som skjuter ansvar, kraft och förmåga ifrån sig", menar hon.

Regeringskriståget rullar på

Löfven tar alltså inte ansvar för rikets säkerhet, och om det är analysen M gör så måste man ju ställa sig frågan varför misstroendevotumet inte ställs mot statsministern.

Och kanske är det till slut där allt hamnar. Att prata om att ”avsätta” och ”fälla” Löfven - inte vinna ett val och sedan sy ihop en regering - har liksom blivit vad den svenska högern helst talar om. Och skandalen på Transportstyrelsen har dragit i gång en process som obevekligt rullar på.

Vi vet sedan tidigare att M och KD gärna bygger en borgerlig majoritet med stöd av Sverigedemokraterna. Vi vet också sedan tidigare att SD gärna stöttar en regering där Anna Kinberg Batra är statsminister.

Vi vet dessutom att C och L absolut inte vill fälla Löfven innan ett val. De har sagt att de inte vill ta över med rådande maktförhållanden i riksdagen - eftersom det skulle ge högerextremisterna i SD makt över politiken och omöjliggöra liberal politik.

Ändå har både C och L glatt satt sig på ett tåg som riskerar att leda till både regeringskris och följder de inte vill bära ansvar för.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.